De 10 millioner kroner kommer fra VILLUM FONDEN’s Young Investigator Programme, som mandag eftermiddag uddeler i alt 150 millioner kroner til 16 yngre talentfulde forskere ved et arrangement i København.
Mads Albertsens projekt handler om mikrobielle samfund, som har betydning for alle processer i miljøet, og som også påvirker vores helbred.
- På trods af vigtigheden kender vi kun et fåtal af mikroberne, fordi det er vanskeligt at få dem til at gro i laboratoriet. Man taler netop om ”mikrobiologiens mørke stof”, fordi vi kun kender en brøkdel af de millioner, der findes. I det her projekt vil vi derfor udvikle nye DNA-metoder, som kan fastslå komplette mikrobielle genomer ud fra naturlige systemer, forklarer Mads Albertsen.
Puslespil med større brikker
Takket være fondsbevillingens størrelse får han mulighed for hjælp til opgaven fra to kommende ph.d.-studerende og en postdoc-forsker i den fem-årige projektperiode. Sammen skal de udnytte de seneste års markante teknologiske forbedringer af udstyr, som hjælper til ved bestemmelsen af DNA-sekvenser.
De nye apparater kan populært sagt læse større bidder, og det gør det lettere at kombinere de enkelte dele til et retvisende resultat – præcis som det er lettere at lægge et puslespil med færre store brikker end en hel masse små. Det er dog stadig kompliceret at forstå, hvad der er på brikkerne, og hvordan de skal kombineres korrekt, så det er nogle af de udfordringer, Mads Albertsens projekt fokuserer på.
- Slutmålet er at udnytte den nye indsigt i de mikrobielle systemer til at monitorere og kontrollere dem, så vi fx vil kunne optimere produktionen af bioenergi, hvor de spiller en stor rolle. Jeg tror på, at vi med vores metoder bliver i stand til at skelne mellem ellers tæt forbundne varianter af mikrober, så vi også kan udnytte forskelle i, hvordan de fungerer, siger Mads Albertsen.
Fakta
- VILLUM FONDEN’s Young Investigator Programme støtter forskere under 40 år på landets universiteter, så de kan forfølge de idéer, de brænder for. Læs mere i fondens pressemeddelelse.
- Mads Albertsen har tidligere modtaget Spar Nord Fondens forskningspris (2015), Roblon Prisen (2012) og ISME/IWA Bio Cluster Rising Star Award (2016). Han er del af det forskerhold, som af Videnskab.dk blev belønnet for at have skabt ”årets danske forskningsresultat” i 2015 med opdagelser af bakterier, som har ændret hele vores forståelse af jordens vigtige kvælstofkredsløb. Han leder nu sin egen forskningsgruppe og er en del af AAU’s særlige talentprogram. Download foto.
- Det nye femårige projekts officielle titel er ”Deciphering the role of microbial dark matter by novel DNA sequencing approaches”.
Kontakt
- Postdoc og gruppeleder Mads Albertsen, Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU, tlf. 2293 2191.
- Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, tlf. 2340 6554.