Underernæring blandt syge og gamle er i stigende grad kommet på den politiske dagsorden de seneste år. Omkostningerne er store for de mennesker, det berører, og som oplever en forringelse af både deres sundhed og deres livskvalitet. Men omkostningerne er også store set i et samfundsøkonomisk perspektiv, fordi det belaster vores sundheds- og plejesystem.
Byder op til samarbejde
Den 31. januar danner Utzon Center rammen om en konference, som har til hensigt at samle beslutningstagere og fagprofessionelle fra sundheds- og plejesektoren i både region og kommuner. For de gode indsatser kræver nemlig både opbakning og aktiv involvering fra den lange række af parter, som har ansvaret for sygehusene og plejesektoren, herunder madservice og mad på plejehjemmene.
- Og så er det helt afgørende, at der er en tæt sammenhæng omkring ernæringsforløbet mellem det kommunale og det regionale niveau, fordi de har ernæringsansvaret på henholdsvis ældre- og sygehusområdet, fortæller professor og overlæge Henrik H. Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital, der sammen med professor Bent Egberg Mikkelsen fra Aalborg Universitet har taget initiativ til konferencen.
Evidens og integrerede strategier
Samarbejde gør det imidlertid ikke alene. Sektoren er også helt afhængig af, at strategierne for den rette ernæring udvikles med baggrund i den stigende evidens og forskning, der er kommet på området. Derfor ser man på konferencen nærmere på, hvad kommunerne, Aalborg Universitet og Region Nordjylland allerede gør. Men man ser også nærmere på, dels hvordan forskningsagendaen kan styrkes, og dels hvordan man kan styrke samarbejdet om nogle integrerede strategier.
- Et af de områder, hvor samarbejdet mellem ernæringspraktiker og forskere har vist sig at have potentiale, er inden for det digitale ernæringsforløb, hvor vi sammen med virksomheder er kommet langt med at udvikle og afprøve digitale løsninger, der kan hjælpe med at holde styr på kostindtaget. Her er vi lykkes med at få etableret en lovende videnstriangel i det nordjyske, der oven i købet har vist sig at have potentiale i udlandet, siger Bent Egberg Mikkelsen.
Solid og forskningsbaseret viden skal danne grundlaget for, at kommuner og regioner i højere grad bliver i stand til at træffe de rigtige beslutninger om den offentlige mad og ernæring; et tema, som er kommet i fokus i de senere år. Konferencen skal ifølge Bent Egberg Mikkelsen dermed være med til at få sat Nordjylland på landkortet, når det gælder evidensgrundlag og strategier for mad i de store gryder og ernæring på den offentlige tallerken. – Det handler om, hvordan man på en gang kan anvende de begrænsede offentlige ressourcer og samtidig gøre det godt for de borgere, der spiser til middag i det offentlige. Og kan vi samtidig få vækst på det område, som ligger i grænsefladen mellem fødevarer og det digitale, vil vi være meget glade, slutter Bent Egberg Mikkelsen.
Kontakt:
- Professor Bent Egberg Mikkelsen, Aalborg Universitet, 25 38 43 66, bemi@dcm.aau.dk
- Professor og overlæge Henrik H. Rasmussen, Aalborg Universitetshospital, hhr@rn.dk