Aalborg-studerende vil forbedre hjertebehandling

Aalborg-studerende vil forbedre hjertebehandling

Ved hjælp af såkaldt seismokardiografi skal et afgangsprojekt på Aalborg Universitet øge forståelsen af hjertet til gavn for patienter med pacemaker. Projektet bliver nu støttet af Siemensfonden.

Kim Munck Jeppesen, der studerer sundhedsteknologi på AAU modtager 27.500 kr. af Siemensfonden til sit afgangsprojekt. Beløbet skal gå til særligt seismokardiografisk måleudstyr, der kan sidde på brystkassen og opfange vibrationer, der kommer fra hjertet.

Seismokardiografi (SCG) bruger vibrationer til at kortlægge hjertets mekaniske funktioner, men metoden er upræcis og dårligt forstået sammenlignet med eksempelvis EKG, der måler hjertets elektriske signaler. Det håber Kim Munck Jeppesen nu at lave om på.

Ved at bruge 16 seismokardiografiske målere på én gang fordelt på brystkassen vil han finde de bedste placeringer. Målingerne skal laves på både raske og syge hjertepatienter for at bedre at kortlægge, hvad vibrationerne siger om hjertets funktioner.

”Bedre forståelse af SCG vil komme alle de patienter til gavn, som har mekaniske fejl i hjertet, der er svære at undersøge med EKG. For eksempel dem med biventrikulær pacemaker,” siger Kim Munck Jeppesen.

For patienter, der skal have en pacemaker, er det afgørende, at den bliver indstillet præcist til netop deres hjerte. Det er i dag en dyr og besværlig proces med scanninger af hjertet, men når SCG bliver bedre, vil det gøre processen både nemmere og billigere.

Pengene fra Siemensfonden gør det muligt for Kim Munck Jeppesen at købe alt det udstyr, der skal til for at lave sine forsøg med 16 seismokardiografiske målinger på én gang.

 

Kontakt:

Kim Munck Jeppesen, Kandidatstuderende ved Skolen for Sundhedsteknologi på AAU, 40 54 06 95

Hiva Ahmadi, Videnskabsjournalist, Aalborg Universitet, 22 20 68 69

Nyhedsliste år 2017