En ferietur til sydens sol burde være en glædelig overraskelse, men for én ud af tolv er en flyrejse lig med kraftig hovedpine. Det viste et studie fra AAU sidste år. Nu er den samme forskergruppe de første i verden til at undersøge årsagen til problemet, og de har allerede en foreløbig forklaring.
”De store ændringer i kabinetrykket ved take-off og landing kan give vævsskader og inflammation i bihulen. Det udløser stoffet PGE2, som kan få blodkarrene i hjernen til at udvide sig og dermed give smerter i hovedet,” siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.
Torben Petersen og Sebastian Bao Dinh Bui står bag undersøgelsen som en del af deres studier i Medicin med Industriel Specialisering (MedIS) på Aalborg Universitet sammen med vejleder og lektor Parisa Gazerani. Gruppens resultater er netop blevet udgivet i The Journal of Headache and Pain.
Forsøg i flysimulator
De to kandidatstuderende har placeret en række forsøgspersoner i et trykkammer, der simulerer trykforandringer under en flyrejse. Undervejs på ’rejsen’ tog de løbende spytprøver for at måle indholdet af PGE2 og stresshormonet kortisol. Begge stoffer bonede ud hos personer, der lider af flyhovedpine.
”Det forhøjede kortisolniveau viser, at disse personer er meget stressede, når de skal flyve. Det er før set, at nogle flypassagerer udvikler angst og stress når de skal rejse, hvilket også kan udløse hovedpinen. Det er en ond cirkel man kommer ind i,” siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.
Forskergruppen på Aalborg Universitet har identificeret PGE2 og kortisol som årsager til flyrelateret hovedpine, men dermed er sagen ikke lukket. Selv om studiet undersøger flypassagerer, er det stadig kun et pilotprojekt, og det betyder, at resultaterne ikke er hugget i granit.
”Der er helt klart noget at arbejde videre med. Vores studie er det første af sin art i verden indenfor flyrelateret hovedpine, og derfor har vi brug for flere og større studier, som kan gentage eksperimentet og undersøge, om vi har ret i vores konklusioner”, siger Sebastian Bao Dinh Bui fra AAU.
Behandling på vej
”Vi præsenterer her det første bud på, hvad årsagen til flyrelateret hovedpine kan være, og dermed tager vi også det første skridt mod at kunne udvikle en behandling”, siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.
Selv om der stadig er brug for mere data, så fortsætter Sebastian Bao Dinh Bui selv videre til sidste del af sin forskningsmæssige tretrinsraket. Efter først at have kortlagt omfanget af flyrelateret hovedpine og derefter undersøgt årsagen til problemet, har han flere ledetråde at arbejde videre med. Derfor begynder han nu på sit kandidatspeciale på AAU, hvor han vil undersøge potentielle behandlinger for flyrelateret hovedpine.
”Man har tidligere haft succes med at bruge migrænemedicinen triptaner mod flyrelateret hovedpine, da det forhindrer hjernens blodkar i at udvide sig. I mit speciale vil jeg måle på de biologiske effekter af triptaner ved hjælp af spytprøver fra flypassagererne, mens de er ude at rejse,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.
Projektet begynder dette forår, hvor flypassagerer fra Aalborg Lufthavn i første omgang danner basis for forsøgsgruppen.
Mere information:
Sebastian Bao Dinh Bui, Kandidatstuderende, 42 67 78 91
Parisa Gazerani, Lektor, 99 40 24 12
Hiva Ahmadi, Pressekontakt, 22 20 68 60
Videnskabelig artikel i The Journal og Headache and Pain: http://thejournalofheadacheandpain.springeropen.com/articles/10.1186/s10194-017-0724-3
Billede: Fra venstre: De to forskere, Sebastian Bao Dinh Bui og Torben Petersen samt vejlederne på projektet, lektor Parisa Gazerani og Ph.d.-studerende Jeppe Nørgaard Poulsen.