Små og mellemstore danske produktionsvirksomheder kan se frem til at få hjælp i konkurrencen på verdensmarkedet, efter Aalborg Universitet netop har ansat to professorer i en femårig delt stilling inden for det område, der kaldes ”Smart Production”. Den ene professor er Ole Madsen, der allerede arbejder på Institut for Mekanik og Produktion, men som fremover bliver knyttet fast til ”Smart Production”, mens den anden er Dr.-Ing Ulrich Berger, der til daglig er leder for Institut for Automationsteknologi på Brandenburg Tekniske Universitet, der ligger i Cottbus i Tyskland.
En bevilling på 6,5 millioner kroner fra Laurits Andersens Fond har gjort det muligt at ansætte de to Laurits Andersen-professorer i en delt stilling med 70 procent til Ole Madsen og 30 procent til Ulrich Berger.
- Det er lidt af et scoop, at vi har fået tilknyttet Ulrich Berger som Laurits Andersen-professor her på AAU. Han er en international sværvægter med mere end 30 års erfaring inden for innovation i produktionsmiljøer. Og med Ole Madsen som den anden professor forankrer vi den unikke viden om området i vores forskningsmiljø, understreger institutleder Martin Heide Jørgensen, Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet.
Super-fleksible produktionsmiljøer
”Smart Production” går i korthed ud på at udnytte ny digital teknologi til at udvikle systemer og teknologier, der gør virksomhederne mere fleksible, så de hurtigt kan omstille produktionen, vil kunne håndtere avancerede designs og tilpasse produktionens volumen til behovet – og med et minimum af omkostninger.
Tankegangen bag, der kaldes Industri 4,0, handler om at udnytte eksisterende viden og løsninger inden for IT samt mechatronic; elektronik og mekanik – det kan eksempelvis være Internet-of-things, Big Data, Cloud Computing eller autonome robotter – til at skabe fleksible og skalerbare produktionsmiljøer.
- Det er en unik måde at tænke produktion på. Industri 4.0-ideen stammer fra Tyskland, og her har Ulrich Berger spillet en central rolle i en lang række nationale og internationale projekter – særligt i forhold til små og mellemstore virksomheder, fortæller Martin Heide Jørgensen. Han fortsætter:
- Instituttet har allerede en stor viden om digitalisering i industrien, og med ”Smart Production” kan vi udnytte den viden til hurtigt at kunne omstille produktionsprocesser.
Omstilling i laboratorier
En tidligere bevilling fra CW Obels Fond har gjort det muligt for instituttet at opbygge laboratoriemiljøer, hvor de studerende kan afprøve produktionsmetoder, og med bevillingen fra Laurits Andersen Fonden ser Martin Heide Andersen yderligere muligheder for at kombinere forskning og udvikling til glæde for danske produktionsvirksomheder.
- Vi kan i dag optimere en produktion, uden at produktionen i den pågældende virksomhed står stille. Det indledende arbejde udføres i computersimulerede miljøer, og så afprøver vi dem i laboratorier på maskiner, der er minder om virksomhedens, så virksomheden ikke har nede-tid, forklarer Martin Heide Jørgensen og fortsætter:
- Med ansættelsen af de to Laurits Andersen-professorer er vi kommet væsentligt nærmere målet om at blive Skandinaviens førende forsknings- og udviklingscenter inden for Industri 4,0 i et tæt videnssamarbejde med tyskerne.
yderligere information
For yderligere information kontakt gerne institutleder Martin Heide Jørgensen, Institut for Mekanik og Produktion, Aalborg Universitet, tlf. 9940 3005.