Variationer i vandtrykket er ikke bare et irritationsmoment for forbrugerne - for vandværkerne medfører det ekstra energiforbrug til pumper, øget slitage og risiko for ledningsbrud. Nu vil projektet Sample udnytte it-systemer til at regulere vandtryk og detektere utætheder i ledningsnettet. Innovationsfonden har investeret 2,2 millioner kroner i projektet.
"Hvis vi kan spare vandselskaberne for penge, kan de også levere billigere vand til forbrugerne"
It-baseret trykstyring skal sikre, at pumperne i ledningsnettet selv tilpasser vandtrykket, så det holdes konstant uanset forbruget. De algoritmer, der styrer pumpetrykket, skal desuden videreudvikles, så de kan lokalisere lækager.
Vandselskaberne forventer, at systemet kan give en besparelse i energiforbruget på 10 procent og en reduktion af omkostningerne ved lækager på 50 procent.
- Vi skal udvikle et it-baseret system til trykstyring, som også kan hjælpe vandværkerne med den ellers tidskrævende opgave at finde frem til opståede lækager. Det vil give en langt hurtigere og sikrere detektion, så lækagerne hurtigt kan udbedres. Hvis vi kan spare vandselskaberne for penge, kan de også levere billigere vand til forbrugerne, forklarer lederen af projektet, professor Rafael Wisniewski fra Aalborg Universitet.
Enkel - også for små værker
Løsningen bliver designet, så den let kan tages i brug, uden at selskaberne skal købe sig fattige i konsulenthjælp eller programmørtimer.
- Det er afgørende, at det bliver et plug & play produkt, så små vandværker også kan få gavn af teknologien. Plug & play-løsningen vil samtidig åbne nye markedsmuligheder, og den skal sikre danske virksomheder globale markedsandele inden for bæredygtig teknologi til vandforsyning, siger chefingeniør Carsten Skovmose Kallesøe fra Grundfos A/S.
Traditionelt er styring og overvågning af tryk i forsyningsnetværk baseret på detaljerede netværksmodeller, som er besværlige at vedligeholde og sårbare over for forandringer. Det nye projekts konkrete resultater bliver algoritmer og indlejret software, som kan integreres i de enkelte komponenter ude i vandforsyningen. Det gør samtidig systemet mere robust og fleksibelt.
Sample er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Grundfos A/S og vandforsyningsselskaber i Ballerup og Randers.
Samfundspotentiale
- Vandværker har i dag enorme udgifter til lækagesøgning, energiforbrug og har store mængder vandspild som følge af utætte vandrør i distributionsnettet.
- Det er særligt det varierende vandtryk i ledningsnettet, der forårsager lækagerne og det store energiforbrug. Gennem aktiv trykstyring kan lækager og rørbrud reduceres og dermed også mindske vandtabet.
- De nuværende metoder til at undersøge lækager i vandforsyningsnettet koster dyrt i både arbejdskraft og udstyr.
- Gennem SAMPLE-projektet kan udgifterne reduceres markant gennem it-teknologi.
Kontakt
- Aalborg Universitet, 9220 Aalborg, professor Rafael Wisniewski (projektleder), tlf. 2913 3623
- Grundfos A/S, 8850 Bjerringbro, chefingeniør Carsten Skovmose Kallesøe, tlf. 2945 8893
- Forsyning Ballerup A/S, 2750 Ballerup, planlægger Michaela Bloch Eiris, tlf. 2322 1758
- Verdo Vand A/S, 8920, Randers, ingeniør Henrik Frandsen, tlf. 3073 1861
- Aalborg Universitet, 9220 Aalborg, postdoc Tom Nørgaard Jensen, tlf. 9940 8687
Innovationsfondens investering: 2,2 millioner kr.
Samlet budget: 4 millioner kr.
Varighed: 2 år
Officiel titel: SAMPLE – Sample-drevet adaptiv styring af tryk og lækage-estimering i vandforsyning