Når unge flytter hjemmefra

Når unge flytter hjemmefra

I et nyt projekt vil AAU-forskere undersøge, hvordan unge oplever det at flytte hjemmefra, og hvilken betydning nutidens forældreroller har, når de unge skal stå på egne ben. Målet er at udvikle nye redskaber, der i fremtiden kan understøtte de unge. Projektet er støttet med 3,8 mio. kr. af Nordea-fonden.

Hvert år flytter ca. 90.000 danske unge mellem 15 og 29 år hjemmefra. Det betyder, at de ud over at skulle finde en bolig også skal have styr på økonomien og få skabt en ny struktur på hverdagen. For de fleste går det godt, men for en del unge kan det at flytte hjemmefra være en turbulent og krisepræget oplevelse. Særligt udsatte i den forbindelse er unge, der flytter hjemmefra, før de fylder 19. I et helt nyt forskningsprojekt ”Den gode overgang” vil forskere fra Center for Ungdomsforskning og Forskningscenter for Video ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet derfor følge 36 unge, der flytter hjemmefra, og deres forældre.

- Vi ved meget lidt om, hvordan de unge oplever det at flytte hjemmefra, og hvilke faktorer der har betydning for, hvordan de klarer denne overgang. Vores mål med forskningsprojektet er derfor at skabe ny viden, så vi som samfund kan støtte de unge til et voksenliv som udeboende. Som led i projektet vil vi derfor også involvere de unge i at designe og udvikle redskaber, der kan understøtte unge, som flytter hjemmefra, fortæller professor mso Rikke Ørngreen, der er leder af Forskningscenter for Video og tilknyttet det nye projekt.

Derudover vil forskerne i forbindelse med ”Den gode overgang” også undersøge nutidens forældrerolle.

- Tidligere stod man på egne ben, når man flyttede hjemmefra, men i dag spiller mange forældre stadig en central rolle i de unges liv i lang tid efter, de er flyttet hjemmefra - det vi i dag omtaler som curling-forældre. Vi vil derfor også undersøge, hvordan de nye forældreroller påvirker de unges overgang til et voksenliv som udeboende, og hvilke udfordringer og dilemmaer forældrene oplever i den forbindelse, siger lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen, som leder det nye projekt.

Nordea-fonden, som lægger vægt på at støtte gode liv, har bevilget knap 3,8 mio. kr. til det nye projekt og glæder sig til at følge forskernes resultater det kommende år.

- At flytte hjemmefra er at lære at stå på egne ben. Vi ser frem til nye bud på løsninger og deling af viden om, hvordan vi kan styrke unges robusthed i denne vigtige livsovergang, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

 

 

 

 

 

 

Billedtekst: Rikke Ørngreen og Niels Ulrik Sørensen er to af de forskere, der det kommende år vil undersøge situationen for unge, der flytter hjemmefra.

Fakta:

- Forskningsprojektet ”Den gode overgang” løber frem til begyndelsen af 2019
- Nordea-fonden har støttet projektet med 3.797.473 kr.
- Bag projektet står forskere fra Center for Ungdomsforskning og Forskningslab for Video - begge under Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet

 

For yderligere information kontakt:

Lektor Niels Ulrik Sørensen på tlf.: 23 84 60 31eller på e-mail: ns@learning.aau.dk
Pressemedarbejder Susanne H. Knudsen på tlf.: 29 60 98 72 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk.

Nyhedsliste år 2017