I dag oplever vi ikke kun frygt som en reaktion på en potentiel fare. Mange mennesker oplever frygt som en generel tilstand, og det kan bl.a. hænge sammen med hændelser i samfundet som fx den økonomiske krise, flygtningesituationen eller terrortruslen, der hver dag fremhæves i medierne, den politiske diskurs og den offentlige mening. Men hvordan påvirker det vores psykiske liv, og hvordan håndterer vi denne frygt? Det har forskere inden for kulturpsykologi på AAU fået en kvart mio. kr. fra Styrelsen for Forskning og Innovations Internationale Netværksprogram til at undersøge sammen med kollegaer i USA.
- Hvis vi kan forstå den eksistentielle oplevelse af frygt på både det personlige og kollektive plan, og hvordan den bruges til at fremme eller hæmme social adfærd, kan vi måske blive mere kritiske over for alle dem, der forsøger at bruge frygt til at påvirke vores personlige og kollektive valg, siger lektor Luca Tateo fra Institut for Kommunikation, som er leder af forskningsprojektet.
I projektet vil forskerne bl.a. undersøge processer for kollektiv forvaltning af frygt og de tilknyttede socio-psykologiske fænomener fra forskellige kulturelle perspektiver. Her vil de især sammenligne Europa, USA og Indien og se nærmere på de kristne og buddhistiske filosofiske traditioner, der har helt forskellige forståelser af begrebet frygt. Derudover vil forskerne også undersøge, hvordan mennesker har udtrykt frygt i kunst og medier i forskellige kulturer, og forskningen udføres derfor både i samarbejde med forskere fra det psykologiske institut på the New School for Social Research (NSSR) og med Rubin Museum of Art i New York.
Fakta:
- Forskningsprojektets titel er “The administration of fear: using art to study psycho-social phenomena”
- Projektet er støttet med 265,058 kr. fra Styrelsen for Forskning og Innovations Internationale Netværksprogram
- Fra AAU deltager: lektor Luca Tateo, professor Jaan Valsiner, professor Brady Wagoner, lektor Ignacio Brescó og lektor Giuseppina Marsico – alle fra Center for Kulturpsykologi på Institut for Kommunikation – samt lektor Tatiana Chemi fra Institut for Læring og Filosofi.
For yderligere information kontakt:
Luca Tateo: tlf.: 50 23 19 93 eller på e-mail: luca@hum.aau.dk
Pressemedarbejder Susanne H. Knudsen på tlf.: 29 60 98 72.