Tekst: Hiva Ahmadi, Grafik: Thea Prang
I alt 7558 har søgt ind på en uddannelse på Aalborg Universitet (AAU) via Kvote 2. Det er en stigning på 3,6 % i forhold til sidste år. Samtidig lykkes bestræbelserne på at øge antallet af ansøgninger til de såkaldte STEM-uddannelser, som omfatter naturvidenskab, teknologi og ingeniørfag, med hele 27 %. Det samlede ansøgertal til STEM-uddannelserne er 2201.
- Den store fremgang tyder på, at vores beslutninger og prioriteringer har virket. Det er f.eks. dejligt at se, at den nye uddannelse i Software på campus København har fået en god modtagelse, med 76 kvote 2 ansøgninger. AAU har et klart fokus på at få flere studerende ind på de uddannelser, hvor der er størst efterspørgsel fra samfundet, og det ser ud til at bære frugt, siger Inger Askehave, prorektor for uddannelse på AAU.
Stigningen ses både på de store uddannelser som Arkitektur & Design og på mindre uddannelser som Teknoantropologi. De har fået hhv. 66 % og 55 % flere ansøgere.
Flere kvinder i STEM
Mens det samlede antal ansøgere til STEM-fagene er steget, er der også sket en positiv udvikling i andelen af kvinder, som søger ind på de traditionelt mandsdominerede områder. Hvor andelen af kvindelige kvote 2-ansøgere til STEM-fagene sidste år lå på 35 %, så er den nu oppe på 39 %. Og det er vigtigt, at tiltrække både mandlige og kvindelige talenter.
- Efterhånden som verden bliver stadig mere teknologisk funderet, har vi brug for at både kvinder og mænd bidrager til udviklingen af ny teknologi. Derfor er vi glade for at se, at det lykkes os at tiltrække stadig flere kvindelige ansøgere til de tekniske fag, siger prorektor for uddannelse, Inger Askehave.
Optagelsestal kommer først til sommer
Mens kvote 1 optager ansøgere på baggrund af karaktergennemsnit fra en adgangsgivende uddannelse, så vurderes ansøgere via kvote 2 også på baggrund af andre kriterier. På AAU udvælges kvote 2-ansøgere efter en konkret helhedsvurdering med vægt på både karakterer i adgangskravsfagene og på andre særligt relevante aktiviteter såsom relevant påbegyndt uddannelse eller erhvervsarbejde på fuld tid.
Kvote 2-ansøgere udgør typisk omkring 23 % af det samlede optag på videregående uddannelser, mens resten optages via kvote 1. Selv om der nu er lukket for ansøgninger til kvote 2, så er det derfor først til sommer, at det står klart, hvor mange der faktisk bliver optaget.
Kontakt:
Bo Jeppesen, strategisk rådgiver, AAU, 61 40 40 61, boje@adm.aau.dk