At Danmark skal have et cyberlandshold og -landstræner lyder nok lidt sjovt, men der ligger alvor bag:
− Hvis Danmark skal klare sig i kampen mod ondsindede hackere, har vi brug for, at langt flere unge vælger en uddannelse og karriere inden for cybersikkerhed.
Det fortæller Jens Myrup Pedersen, professor på Aalborg Universitet (AAU) – og nu også landstræner − om baggrunden for de kommende cybermesterskaber, som er åbne for alle mellem 15 og 25 år. Her får de unge mulighed for at dyste sig frem til en plads på det danske cyberlandshold, som repræsenterer Danmark ved EM i Prag til september.
Tænk som en hacker
Undervejs i forløbet, som indledes med en virtuel kvalifikationsrunde til marts, kommer deltagerne til at arbejde med teknikker til at sikre systemer mod angreb. Lige så vigtigt er det imidlertid at tænke som en hacker og lære om de metoder, hackerne bruger til at bryde koder, trænge ind i systemer og udnytte sårbarheder, som uforsigtige IT-folk ikke har lukket ned.
Jens Myrup Pedersen garanterer, at hele sker sikkert og forsvarligt:
− For at forsvare sig mod de forskellige typer af cyberkriminelle er det vigtigt, at man kan sætte sig ind i deres tankegange, værktøjer og metoder. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at alt, hvad vi laver, sker i sikre miljøer, der er lavet til det. Desuden gør vi rigtig meget ud af at tale jura og moral med de unge, siger han.
Alle er velkomne
De Danske Cybermesterskaber er finansieret af Industriens Fond og afvikles i et tæt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, virksomheden Happy42, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og altså Aalborg Universitet, hvor den kommende landstræner arbejder som professor.
Selvom et af målene med mesterskaberne er at finde de bedste til at repræsentere Danmark, så drejer det sig i sagens natur også om at skabe interesse for cybersikkerhed. Mesterskaberne er åbne for alle, og der bliver afholdt en række workshops og seminarer undervejs, som både retter sig mod begyndere og mod dem, der allerede er velbevandrede på området.
− Vi lægger vægt på en god atmosfære hele vejen igennem og på at skabe et fedt miljø for alle − også dem, der ikke kommer hele vejen igennem konkurrencen. Vi har naturligvis et sigte om at fastholde og udbygge interessen for cybersikkerhed, forklarer Jens Myrup Pedersen.
På Aalborg Universitet glæder det Henrik Pedersen, som er dekan på Det Tekniske Fakultet for IT og Design, at der tages initiativer for at tiltrække flere unge til området.
− Det er ingen tvivl om, at faren for cyberangreb mod danske virksomheder og institutioner er overhængende. Det har vi desværre set mange eksempler på de seneste år, hvilket i flere tilfælde har fået alvorlige konsekvenser for de involverede. Det er også grunden til, at vi sidste år oprettede en kandidatuddannelse i cybersikkerhed på vores campus i København. I øvrigt den første af sin slags i Danmark, fortæller Henrik Pedersen.
Til september udbyder AAU desuden en helt ny bacheloruddannelse i cyber- og computerteknologi. Også fra campus København.
Faktaboks:
- Konkurrencen åben for alle 15-25 årige. Læs mere og tilmelding
- Den første del er en virtuel kvalifikationsrunde i marts, der giver adgang til at deltage i de Regionale Mesterskaber til april. De bedste fra de Regionale Mesterskaber går videre til de Nationale Mesterskaber, der afvikles i maj måned, og her udvælges bruttotruppen på 25 deltagere til landsholdet – hvoraf de 10, der klarer sig gennem det sidste nåleøje kommer med til de Europæiske Mesterskaber i Prag til september.
- Læs om kandidatuddannelsen i cybersikkerhed på AAU
- Læs om bacheloruddannelsen i cyber- og computerteknologi på AAU
Kontakt:
Professor Jens Myrup Pedersen, landstræner og projektleder, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, jens@es.aau.dk, +45 2184 7931
Dekan Henrik Pedersen, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, AAU, dekan-tech@aau.dk, +45 9940 9632
Presseansvarlig Nelly Sander, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, AAU, nsa@adm.aau.dk, +45 9940 2018