Evelyne Kabemba, der er videnskabelig assistent på AAU i Esbjerg, lod iværksættergejsten råde, da hun fik valget mellem at påbegynde en ph.d. og muligheden for at skabe en spin-out-virksomhed. Det fortæller hun meget mere om tirsdag den 21. september, når AAU holder temamøde om iværksætteri og vækstpotentialer og ved samme lejlighed markerer åbningen af ’Ocean Hub’, der er AAU nye fyrtårn for innovation og iværksætteri i Esbjerg.
For nyligt kastede Evelyne sig over et otte måneder langt Proof-of-Concept(PoC)-projekt, der skal skabe grundlaget for at etablere en cremevirksomhed. Udgangspunktet for cremen er den forskning i vadehavsplanter (halofytter), som lektor Mette Hedegaard Thomsen fra AAU i Esbjerg er drivkraften bag, og som Evelyne Kabemba selv har været involveret i siden september sidste år.
- Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle fortsætte min karriere i den ph.d.-stilling, som jeg havde fået tilbudt. Men da Mette (Hedegaard Thomsen red.) manglede en person, der kunne drive PoC-projektet og være med til at skabe grundlaget for en spin-out-virksomhed kunne jeg bare mærke, at det var en unik mulighed, som motiverede mig rigtig meget, siger Evelyne Kabemba.
Creme med unikke egenskaber fra Vadehavet
Hele omdrejningspunktet for PoC-projektet er at udvikle og kommercialisere en hudplejende creme, der har helt særlige egenskaber, og som eksempelvis kan helbrede og reparere skader i huden – fx UV-skader fra solen.
- Jeg bruger bioteknologi, procesteknik og analytisk kemi til at bringe de gode resultater fra Mettes forskning ud af laboratorierne og ind i et konkret produkt, der kan gøre en forskel. Det er utrolig spændende at være kemiingeniør bag produktet, siger Evelyne Kabemba.
Lektor Mette Hedegaard Thomsen er drivkraften bag AAU’s forskning i vadehavsplanternes særlige egenskaber. Hun har gennem mange år har forsket i, hvordan ekstrakter herfra kan bruges i både foder, fødevarer, hudcremer, kosmetik og mejeriprodukter, inden resterne ender som biobrændsel.
- Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan nyttiggøre den bæredygtige ressource, der gror lige uden for kysten her i Esbjerg. Der er op til tre gange så mange antioxidanter i vadehavsplanterne i almindelige planter, og det kan vi bruge aktivt til gavn for sundhed og ernæring hos både mennesker og dyr. Derudover kan vi også skabe værdi af restproduktet ved at bruge det i biobaseret brændstof, siger Mette Hedegaard Thomsen.
Årsagen til vadehavsplanternes unikke egenskaber skal blandt andet findes i det barske miljø, de gror i. Vadehavsplanterne lever i et meget salt og til tider meget koldt miljø, og derfor har de en høj produktion af antioxidanter for at modstå det pres, de udsættes for.
Mette Hedegaard Thomsen ser store perspektiver i, at en del af hendes forskning i vadehavsplanterne kommer et skridt tættere på konkret anvendelse.
- Jeg ser rigtig meget frem til at følge udviklingen og resultaterne i PoC-projektet på tætteste hold, og jeg tror på, at vi har potentialet for at lykkes med at skabe forretning på baggrund forskningen.
Læs mere om temamødet om iværksætteri og vækstpotentialer i Esbjerg og Sydvestjylland.
Kontakt
Evelyne Kabemba
Videnskabelig Assistent
E-mail: sekk@energy.aau.dk
Telefon: 5119 9217
Mette Hedegaard Thomsen
Lektor og projektleder på PoC-projektet
E-mail: mht@energy.aau.dk
Telefon: 9356 2196