Ydeevne af dampspærresystemer – før og efter ældning

Ydeevne af dampspærresystemer – før og efter ældning

For at en dampspærre skal være effektiv, er det nødvendigt, at ikke alene selve dampspærrematerialet er tæt, men at samlingerne også er tætte og bliver ved med at være det i hele konstruktionens levetid. Et forskningsprojekt har undersøgt samlingerne og udgiver i dag rapporten "Afprøvning af dampspærresamlinger – før og efter ældning".

I rapporten afrapporteres resultaterne fra forskningsprojektet ”Ydeevne af dampspærresystemer – før og efter ældning”. Afprøvningerne er foretaget på ni forskellige dampspærresystemer og fokuserer på dampspærresamlingers ydeevne over tid. De afprøvede systemer lever alle op til de krav, der stilles af Dampspærre- og Undertagsklassifikationsordningen Duko’s klassifikationskrav til samlinger med hensyn til peelstyrke, aftrækningsstyrke samt diffusionstæthed før og efter ældning.

I de fleste tilfælde skete bruddet ved aftræknings- og forskydningsforsøgene efter ældning mellem tapens bærelag og lim. Det betyder, at bruddet sker i selve tapen og ikke mellem tapen og det materiale, den er klæbet på. Specielt til dette projekt er der desuden udviklet en ny metode til måling af lufttæthed.

Der er dog behov for yderligere forsøg, før resultaterne fra den nye metode kan omsættes til lufttæthed i praksis. Projektet indikerer, at der er behov for at sammenholde den ydeevne, der bestemmes for samlinger udført under ideale forhold, med de ydeevner, der opleves, når de samme membransystemer installeres under byggepladslignende forhold.

Læs hele rapporten

Afprøvning af dampspærresamlinger – før og efter ældning

 

(Foto: Eva B. Møller)