Der arbejdes hen imod et videnskabeligt gennembrud, når professor Daniel Otzen fra Aalborg Universitet og hans hold af forskere påbegynder deres nye forskningsprojekt. Samarbejdet, der er et såkaldt innovationskonsortium, er netop blevet tildelt 12,5 millioner kroner til arbejdet med at finde en kur mod blandt andet Parkinsons sygdom. Projektet involverer både private virksomheder og offentlige forskningsinstitutioner og har netop fået bevillingen på de mange millioner fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen.
- Det er vores mål, at man i fremtiden på et meget tidligt tidspunkt vil kunne identificere, hvorvidt Parkinsons sygdom er under opsejling ved at holde øje med de proteiner, som er sladrehanke. Hvis det lykkes at etablere et sådant varslings- og bremsesystem vil det i al beskedenhed være et stort videnskabeligt og medicinsk fremskridt, siger Daniel Otzen, der har etableret og skal lede innovationskonsortiet.
- Det svarer til en vandhane, der bliver ved med at fosse. Vandet løber ned i vasken, som derefter løber over. Det, man har mulighed for at gøre i dag, er at tørre vand op fra gulvet i stedet for at slukke for vandhanen. Det er symptombehandling, hvorimod vi tænker præventivt. Vi går efter at forhindre sygdommens videre udvikling, før flere og flere nerveceller bliver dræbt. Vi leder så at sige efter bremsen til at stoppe dødsmaskinen, forklarer professoren.
Forskerne i projektet Cure Neurodegeneration Denmark (CureND) skal undersøge neurodegenerative sygdomme, hvilket blandt andet vil sige demens, Alzheimers og Parkinsons sygdom, som især rammer den ældre del af befolkningen. Målet for Daniel Otzen og hans folk er at skabe et teknologisk udgangspunkt for en kur mod disse sygdomme med Parkinsons sygdom som model. Forskerne forventer at kunne identificere de proteiner og biokemiske processer, der skaber neurodegenerative sygdomme samt finde farmaceutiske stoffer, der kan bruges i behandlingen.
CureND-arbejdet vil kunne give fordele for patienterne, men også almene fordele i form af nye teknologier, helbredelse af sygdomme, der ellers rummer store samfundsudgifter, ligesom danske biomedicinalvirksomheder vil få adgang til vigtig teknologisk viden fra et stort, udenlandsk medicinalfirma.
- Vi har ikke rigtig haft tid til at fejre bevillingen, men vi har haft svært ved at få armene ned, siden vi fik beskeden om, at vi havde fået bevilget innovationskonsortiet, fortæller Daniel Otzen. Han betragter blåstemplingen af projektet som en af karrierens største cadeauer.
- Vi er også meget stolte over, at vi på Aalborg Universitet har kunnet overtale en af verdens allerstørste lægemiddelvirksomheder til at gå ind i dette samarbejde. På AAU har vi en masse ekspertise inden for proteiner, og sammen med de andre skal vi nu udvikle en metode til at identificere de bedste stoffer og se, om der er grundlag for at udvikle medicinalstoffer. Jeg tror virkelig, vi kan drive det langt, siger Otzen, der skal lede arbejdet fra Aalborg.
Fakta
To strategier mod Parkinson:
Forskerne i CureND vil angribe Parkinsons sygdom på to måder. Dels via en hypotese om, at det er et bestemt protein, der er ”den uartige dreng i klassen”, som skal tæmmes, før man kan kurere sygdommen. Proteinet skal forhindres i at klumpe sammen, da dette medfører, at nervecellerne i hjernen dør. Den anden angrebsvinkel er at lave en mere overordnet analyse af hvilke proteinproduktioner i nervecellerne, der bliver påvirket af, at man får Parkinsons sygdom. Hvis de vigtigste proteiner identificeres, vil de kunne gøre dem til genstand for forskellige medicinstoffer, som skal påvirke deres aktivitet. Innovationskonsortiet mødes første gang i august for at påbegynde forskningsprojektet.
Om Daniel Otzen
Daniel Otzen, 37 år, har siden 2004 været ansat som professor ved Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi ved Aalborg Universitet efter at have arbejdet bl.a. på Cambridge Universitet og Novo Nordisk A/S.
Otzen har arbejdet med proteinfibrillering siden 1998 og har siden 2002 gjort det til sin gruppes vigtigste forskningsområde. Han modtog Carlsbergs Bioteknologipris i 2006 og De Kgl. Videnskabers Sølvmedalje i 2003. Han leder endvidere Forskerskolen i Bioteknologi ved Aalborg Universitet. Han deltager i forskningsnetværkerne INSPIN (støttet af Danmarks Grundforskningsfond) og BioNET (støttet af Villum Kann Rasmussen Fonden). Det første møde i det samarbejde, der i dag hedder Cure Neurodegeneration Denmark (CureND) fandt sted i august 2004.
Kontakt
- Forsknings- og Innovationsstyrelsen, tlf. 35 44 62 00
- Professor Daniel Otzen, Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi, Aalborg Universitet, dao@bio.aau.dk, tlf. 96 35 85 25, mobil 20 72 52 38. Hjemmeside
- Journalist Tor Bagger, Aalborg Universitet, tb@adm.aau.dk, tlf. 96 35 96 44
- eller Mette Marie Abildgaard, Aalborg Universitet, mma@adm.aau.dk, tlf. 96 35 73 38