Den danske vindmølleindustri har selv påpeget, at manglen på kvalificeret arbejdskraft er et generelt problem, men med en ny masteruddannelse vil Aalborg Universitet give industriens folk mulighed for en målrettet efteruddannelse.
- Planen er, at ingeniører kan blive opdateret med den nyeste viden og de erfaringer, vi har fra en lang række forskningsprojekter inden for vindenergi, forklarer professor MSO John Dalsgaard Sørensen fra Aalborg Universitet. Den nye masteruddannelse bygger videre på nogle af de forskningsprojekter, som universitetet i forvejen er involveret i inden for stærkstrømsområdet, strukturdynamik og design af vindmøllevinger.
Master i Vindenergi, som uddannelsen hedder, henvender sig primært til ingeniører fra de mekaniske og de elektrotekniske områder. Det vil sige diplomingeniører, der er interesseret i at videreuddanne sig, og civilingeniører, der vil specialisere sig inden for vindenergi. Som helhed varer masteruddannelsen to år på deltid, men forløbet er opbygget således, at man kan tilmelde sig kurserne enkeltvis, hvis der blot er et enkelt fagområde, man ønsker ny viden om.
- Den nye masteruddannelse skulle gerne give de studerende mulighed for at få mere spændende opgaver i deres daglige job og bringe dem et skridt videre rent fagligt. Og overordnet set er det vores mål, at vi fra universitetsverdenen kan hjælpe med til at hæve vidensniveauet i en så vigtig industri, som vindenergien trods alt er for Danmark, siger professor John Dalsgaard Sørensen fra Aalborg Universitet.
Om uddannelsen
Uddannelsen er en deltidsuddannelse, der kan tages, samtidig med at den studerende passer sit daglige arbejde. Kurserne er derfor placeret i blokke af to-tre dages varighed, og det sideløbende projektarbejde foregår blandt andet via e-mail. Undervisningen foregår på engelsk, således at de mange udenlandske ingeniører, der er ansat i den danske vindmølleindustri, også har mulighed for at benytte sig af efteruddannelsestilbuddet. Vælger man at følge hele den toårige uddannelse, skal man vælge specialisering inden for enten Mekanik- eller Elektroområdet. Ansøgningsfrist er 1. august eller 1. december, alt efter hvornår man ønsker at starte på studiet.
Mere information
- Professor MSO, John D. Sørensen, jds@bt.aau.dk, tlf. 96 35 85 81
- Institut 5 – Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet