Branchenødråb udvider landinspektøruddannelse

Landinspektørforeningen har for nylig advaret om mandskabsproblemer, og den store efterspørgsel på landinspektører resulterer nu i ekstra studiepladser i Aalborg og formentlig en ny uddannelse i København.

Lagt online: 19.07.2006

For få uger siden markerede Den danske Landinspektørforening sin store bekymring over manglen på landinspektører. Foreningens formand Stig Enemark pegede på de mange byggeaktiviteter og den forestående kommunalreform som opgaver, der kræver deltagelse fra landinspektører. Både i den private og i den offentlige sektor skal masser af opgaver løftes, og mandskabsproblemet er størst på Sjælland, vurderede Stig Enemark.

Nødråbet fra branchen har fået landinspektøruddannelsen på Aalborg Universitet til at handle hurtigt. Her har man besluttet at oprette 20 ekstra studiepladser, og der er konkrete planer om at oprette en ekstra landinspektøruddannelse i København.

- Vi kan ganske enkelt ikke sidde arbejdsmarkedets behov overhørig. Vi har en særlig forpligtelse overfor landinspektørprofessionen i Danmark, og derfor handler vi hurtigt nu, siger studieleder Michael Tophøj Sørensen.

- For det første opretter vi 20 ekstra pladser i Aalborg, som har ansøgningsfrist 1. september, så unge, der måske ikke bliver optaget på deres førsteprioritetsuddannelse kan nå at søge, efter de har fået svar i juli, forklarer han. Samtidig har universitetet konkrete planer om at oprette en kopi af uddannelsen i København, hvor AAU allerede er repræsenteret med flere uddannelser.

- Vi kan se, at vi i dag primært tiltrækker nye landinspektørstuderende fra Jylland, og hvis sjællænderne ikke vil komme til Aalborg, må Aalborg Universitet komme til Sjælland. Med en formel beslutning i sensommeren vil de første studerende kunne starte på en landinspektøruddannelse i København 1. september 2007, fortæller Michael Tophøj Sørensen.

Ifølge studielederen har en landinspektøruddannelse i København fine forudsætninger på grund af AAU’s nuværende tilstedeværelse i hovedstadsområdet, et eksisterende samarbejde med en tilsvarende uddannelse på Lunds Tekniske Højskole i Sverige samt Aalborg Universitets forestående fusion med Statens Byggeforskningsinstitut.

I Den danske Landinspektørforening er formand Stig Enemark glad for initiativet.

- De nye kandidater bliver revet væk, og der er slet ikke tilstrækkeligt med kandidater til dække behovet i både den offentlige og private sektor. Lige nu ligger arbejdsløsheden på 0,8 % ligesom lægernes. Det er derfor glædeligt, at universitetet vil oprette ekstra studiepladser og en ny filial af uddannelsen, fortæller Stig Enemark. Han og landinspektørforeningen ser frem til, at der kan sikres en stabil produktion af kandidater, der matcher markedets behov.

Om landinspektører

Landinspektøren er central i skabelsen af vores fremtidige samfund med en bred vifte af erhvervsopgaver. Dette tæller blandt andet byplanlægning, styring af areal- og naturressourcer samt opmåling til større infrastrukturprojekter. Landinspektørerne får en hovedrolle i omlægningen af miljøopgaver og udvikling af de nye storkommuner i forbindelse med kommunalreformen. Landinspektørernes opgaver tæller nemlig ikke blot planlægning, men også arbejdet med at omsætte idéer til virkelighed, eksempelvis omdannelse af industrihavn til boligområder, turistudvikling i kommunerne, udvikling af landdistrikter, naturgenopretning og meget andet. Landinspektører er også involveret i højteknologisk kortproduktionen på baggrund af både digitale luftfotos, traditionelle landmålingsinstrumenter og GPS-præcisionsmåling. Også de geografiske informationssystemer (GIS) kræver involvering fra landinspektører.

Flere informationer

  • Studienævnssekretær Jonna Jørgensen, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, Aalborg Universitet, tlf. 23 32 58 30
  • Studieleder Michael Tophøj Sørensen, Landsinspektøruddannelsen, Aalborg Universitet, tophoej@land.aau.dk, tlf. 96 35 84 15
  • Formand for Den danske Landinspektørforening Stig Enemark , tlf. 22 42 25 38
  • Eller se hjemmesiden