Computerspil og nanoteknologi på sommerferiens skoleskema

Gymnasieelever og HTX-elever fra hele landet er i den kommende uge samlet på Aalborg Universitet for frivilligt at bruge en uge af deres sommerferie på at prøve kræfter med fremtiden inden for computerspiludvikling og nanoteknologi.

Lagt online: 21.07.2006

Future Week 2006 er en videnskabslejr, der arrangeres af studenterorganisationen UNF (Ungdommens Naturvidenskabelige Forening), og i år kan nysgerrige teenagere afprøve deres talenter på to forskellige kurser. Ud over sidste års succes inden for computerspil handler det nemlig også om nanoteknologi i år.

- Vi havde stor succes med vores intensive kursus i computerspiludvikling sidste sommer, og det var imponerende, hvad eleverne kunne nå at udtænke og producere på en uge. Det har også haft betydning for den store interesse, vi har kunnet mærke i år med 150 ansøgere til 90 pladser, fortæller Jasper K. Juhl. Han er en af de studerende bag den populære sommerskole, som i år også har nanoteknologi på programmet.
Nanoteknologiske udfordringer

Nanoteknologi er en tværfaglig disciplin, hvor fysik, biokemi, biologi og i høj grad også etiske overvejelser spiller en afgørende rolle. Denne kombination er formentlig medvirkende til, at halvdelen af kursets deltagere er piger, mens mere traditionelle fysikstudier er kendt for primært at tiltrække mænd.

Deltagerne på Future Nano Week undervises og arbejder i grupper for at konceptudvikle nye produkter med den banebrydende teknologi – både på idéplan og via forsøg på Aalborg Universitet og NanoNords avancerede laboratorieudstyr. Deltagerne i Future Nano Week skal blandt andet lære om superhydrofybe overflader, dvs. ekstraordinært vandafvisende materiale, om etiske overvejelser i den nye teknologi og om fremstilling af bio-sensorer, der blandt andet vil kunne bruges i medicin og til at spore giftrester i fødevarer. En dommerkomité af fagfolk fra blandt andet virksomheden TCnano og AAU vil kåre vinderprojektet fredag eftermiddag d. 28. juli.

Legeplads for computerspilsentusiater

Deltagerne på kurset for spiludvikling skal bedømmes af nogle af landets største stjerner inden for computerspil. Dommerkomitéen, der skal vurdere frugten af de unges arbejde, består af folk fra blandt andet Hitman-skaberne IO Interactive og fra spiludviklingsfirmaet Runestone Game Development. Eleverne skal arbejde med blandt andet konceptudvikling, teamwork, og 3-D grafik for at udvikle deres færdigheder inden for spiludvikling, som de seneste år er blevet en milliardindustri på verdensplan. Undervisningen forestås primært at AAU-studerende fra datalogi, Arkitektur og Design samt spilprogrammøruddannelsen.

Fakta om Future Week 

Sommerskolen Future Week tager imod 90 HTX- og gymnasieelever fra hele Danmark samt enkelte fra Norge og Sverige. Eleverne har valgt at deltage på enten linjen for computerspiludvikling eller kurset om nanoteknologi. Alt arbejde og undervisning er frivilligt og ulønnet og udføres af aktive i Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF). Dette er primært universitetsstuderende inden for nanoteknologi, datalogi, spilprogrammering og Arkitektur & Design.

Fakta om nanoteknologi 

Udviklingen af mikroskoper har gjort det muligt at danne nye kunstige 'nano–strukturer', og man nærmer sig en situation, hvor man i princippet kan opbygge nye materialer af atomer og molekyler på samme måde, som man sætter LEGO–klodser sammen. Der er nærmest ikke grænser for nano-områdets potentiale.

Fakta om tid og sted 

De studerende ankommer til Aalborg søndag d. 23. juli. Spiludviklingslinjen hører dagligt til på Fredrik Bajers Vej 7E, mens nanolinjen arbejder på Skjernvej 4, Aalborg. Finalepræsentationer og dommerbedømmelser finder sted i auditoriet på Fredrik Bajers Vej 7B, lok. 304 fredag d. 28. juli. Computerspil præsenteres kl. 15, og nanoproduktidéer fremlægges kl. 16. Dommerpanelerne kåres vinderne kl. ca. 17.30.

Kontakt 

  • Pressearbejde og oplysninger om Future Week generelt: Jasper K. Juhl, tlf. 40 25 84 17. 
  • Øvrig AAU-kontakt: Journalist Tor Bagger, Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 96 35 96 44