Siden 1991 har Professor Joachim Danckert forsket i metalformgivningsprocesser, der bl.a. anvendes til fremstilling af kopper og dåser. - Hvordan de laves og hvordan de kan produceres bedre. Den mangeårige forskning, viser at produktionen af dåser og andre metalemner kan gøres meget bedre. Det er hans mangeårige forskning på området, der ligger til grund for hans doktorafhandling.
Dåser og kopper
På årsbasis fremstilles der mange milliarder dåser. Derfor har selv små forbedringer af fremstillingsprocesserne har stor industriel relevans. Danckerts forskning betyder, at man i dag laver bedre dåser og andre kopformede metalemner. I doktorafhandlingen har Joachim Danckert analyseret en række processer, der er meget anvendte i industrien til fremstilling af metalemner:
- Dybtrækkeprocessen (deep drawing) anvendes fx til fremstilling af stålvaske, bilkarosserier, og pumper
- Stækningsreduktion (ironing). anvendes fx til fremstilling af sodavandsdåser og patronhylstre
- Baglæns flydepresning (backward can extrusion) anvendes til fremstilling af mange forskellige former for beholdere fx aluminiumsflasker og aerosoldåser.
Banebrydende arbejde
Joachim Danckert tager i sit analysearbejde udgangspunkt i forhold, der i mange år har voldt problemer i industrien. Det banebrydende i arbejdet ligger i at Joachim Danckert på basis af de gennemførte analyser er i stand til at forklare, hvorfor problemerne opstår og, set fra et industrielt synspunkt, nok så væsentligt også kommer med forslag til hvordan problemerne kan undgås. Flere af de forslag, som Joachim Danckerts doktorarbejde har resulteret i, anvendes i dag industrielt.
Konkret anvendes det stempelprincip Joachim Danckert har udviklet til baglæns koldflydepresning bl.a. af en norsk virksomhed til fremstilling af dele til styretøjet til biler. Virksomheden er underleverandør til de fleste europæiske bilfabrikker. Det udviklede værktøjsprincip, som ved dybtrækning af kopper kan reducere restspændingerne anvendes bl.a. i forbindelse med fremstilling af pumpedele.
Doktorafhandlingen har titlen:”Analysis of deep drawing, ironing and backward can extrusion – with main emphasis on residual stresses and process robustness”.
Joachim Danckert er AAU ekspert i industri og produktion, FEM-simulering, metrologi, pladeformgivning og pladematerialers egenskaber.
Tid og sted: Torsdag d. 2. februar, klokken 12.30 i auditorium 1.208, Fibigerstræde 16.
Alle er velkomne.
De officielle opponenter er Professor Jack Jeswiet fra Department of Mechanical and Materials Engineering ved Queen’s University, Kingston, Canada og Professor dr. techn. Niels Bay fra Institut for Produktion og Ledelse ved Danmarks Tekniske Universitet.
Kontaktperson
- Joakim Danckert - i9joach@iprod.aau.dk - Telefon 9635 8959