Gul førertrøje til datalogi på AAU

Forskningen på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet er på flere områder internationalt førende. Det viser en ny international evalueringsrapport.

Lagt online: 11.07.2006

"Gennemgående er kvaliteten af Institut for Datalogis forskning høj, og visse steder internationalt førende." Sådan konkluderer et internationalt team af professorer*, der har evalueret på det forskningsarbejde, Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet har udført i perioden 2001 til og med 2005. Instituttet bliver evalueret hvert femte år.

I forskningsevalueringens konklusion kan man blandt andet læse, at "Det er tydeligt, at Instituttet arbejder på et niveau, der er sammenligneligt med ledende datalogiske forskningsmiljøer i resten af verden."

Det kommer ikke bag på dekan for Det Teknisk Naturvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet, Frede Blaabjerg.

- Men jeg skal ikke lægge skjul på, at det glæder mig at se en international forskningsrapport, der konkluderer, at den forskning, vores dataloger udfører, er fuldt på højde med de bedste forskningsinstitutioner i verden. Det cementerer også vores nationale position som IKT-universitet.

Forskning - forspring til virksomhederne

Blandt de virksomheder, der samarbejder med forskerne på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, er der glæde over evalueringen.

- Vores konkurrenceevne på det globale marked i rivende udvikling står og falder med, at vi hele tiden er dynamiske og på forkant. Det, der skal skaffe os det nødvendige forspring, er viden. Den viden er Institut for Datalogi en af hovedleverandørerne af. Og så er det meget betryggende at få en forskningsevaluering i hånden, der viser, at netop den forskning er i den internationale førertrøje, siger administrerende direktør Niels Buus, Gatehouse A/S. Niels Buus er formand for NorCOM, der er en norddansk baseret sammenslutning af virksomheder indenfor den trådløse og mobile industri, der arbejder tæt sammen med forskning & uddannelse.

Flere midler gennem samarbejder

Men det er ingen naturlov, at Institut for Datalogi får lov til at beholde førertrøjen i årene fremover. Og netop derfor peger forskningsevalueringen på nødvendigheden af at bruge de nødvendige midler til fortsat at styrke forskningen. Der står:

"Det er ... vigtigt, at universitetet agerer proaktivt med henblik på at sikre, at Instituttet har de fornødne ressourcer til at bibeholde og forbedre dets ledende position inden for forskning. Specielt bør universitetet søge at forøge midlerne til Ph.d. stipendier, internt og via øremærkede regionale og nationale bevillinger."

- Det gør vi allerede i stort omfang, men der er - hverken internt på universitetet eller i regionalt regi - midler nok, hvis vi virkelig skal gøre en forskel. Det er her, forskningssamarbejder med erhvervslivet kommer ind i billedet. Disse samarbejder giver lidt indtægt, samtidig med at vores forskere får mulighed for at arbejde med mere målrettede forsknings- og udviklingsprojekter, som virksomhederne kan omsætte til konkurrencefordele og gode tal på bundlinjen. Disse forskningssamarbejder vinder både universitetet og erhvervslivet på - og med en forskningsevaluering som denne, er jeg ikke i tvivl om, at endnu flere virksomheder vil søge samarbejder med Institut for Datalogi, påpeger Frede Blaabjerg.
 

Fakta om Institut for Datalogi

Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet har mere end 400 studerende, og hvert år dimitterer knap 100 kandidater. Det betyder i praksis, at de studerende på uddannelserne på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet - ifølge en netop offentliggjort evalueringsrapport af datalogistudierne i Danmark - har landets korteste studietid og samtidig den højeste gennemførelse og efterfølgende beskæftigelse, sammenlignet med de øvrige datalogiinstitutter.

Der er 75 medarbejdere, heraf 35 adjunkter, lektorer og professorer, på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet.
 

Yderligere oplysninger

  • Ønsker du yderligere information, er du velkommen til at kontakte
  • Institutleder Kristian Olesen, Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet, på tlf. 96 35 98 52
  • Dekan Frede Blaabjerg, Det Teknisk Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, på tlf. 96 35 92 54
  • Formand for NorCOM, direktør Niels Buus, Gatehouse, på tlf. 70 20 19 09.

*) Forskningsevalueringen er udarbejdet af professor Stefan Arnborg, Kungliga Tekniska Högskolan, Sverige, professor Keith Jeffery, Rutherford Appelton, Storbritannien, professor Thomas Sinkjær, Aalborg Universitet, og professor Ian Sommerville, Lancaster University, Storbritannien.