Lektor i medialogi får pris for it-aktiviteter til handicappede

Civilingeniør og ph.D. i Kunst, Design og Media Anthony Brooks fra Aalborg Universitet Esbjerg står bag forskningsprojektet SoundScapes, som skal gøre det muligt for bevægelseshæmmede at styre computerspil, male og spille musik - og dermed gøre deres hverdag sjovere.

Lagt online: 24.05.2006

Vanførefonden, der støtter aktiviteter for fysisk handicappede personer, giver Anthony Brooks prisen som årets forsker for systemet Soundscape. Det består af kamera, ultralyds- og infrarød-sensorer, der kan aflæse den handicappedes bevægelser. På den måde kan den handicappede styre robotter og derved fx male, spille musik eller computerspil. Det kan både træne og udvikle deres motorik og give dem terapi og en sjovere hverdag med større livsglæde. Idéen med SoundScapes er i korte træk at få de handicappede til at bevæge sig ved at give dem umiddelbar feedback. De kan se, at deres bevægelser har et formål. At de selv formår at tegne, male eller spille.

»Det kan stimulere de handicappede og få dem til at udtrykke sig selv gennem kunst, men fysio- og ergoterapeuter kan også bruge systemerne til at analysere de handicappedes bevægelser,« fortæller Anthony Brooks, der til dagligt er lektor i medialogi ved Aalborg Universitet Esbjerg.

Anthony Brook fik idéen allerede, da han var ung, fordi hans onkel var spastisk lammet og elskede at spille guitar med Anthony. Anthony Brooks har arbejdet med SoundScapes siden 1987. Han er uddannet civilingeniør i byggeri, er autodidakt i elektronik og fik siden en ph.d. i Kunst, Design og Media fra University of Sunderland. Han arbejder foreløbigt videre med teknologien, der har skabt opmærksomhed hos både IBM, Sony, Egmont og Martin Gruppen, der har sponsoreret en række lydprodukter. IBM, der har støttet SoundScapes siden 1994, har i øjeblikket planer om sammen med Anthony Brooks at starte et SoundScapes center i København, der kan videreudvikle forskningen og skabe produkter.