En raket med forskellige former for satellitudstyr blev onsdag d. 26. juli kl. 21.43 dansk tid forsøgt opsendt fra en base i Kasakhstan, efter at de nødvendige kontroller var foretaget, men mindre end halvandet minut senere sprængtes raketten i luften. Ombord var blandt andet den russiske satellit Baumanetz, bygget af studerende på Det Tekniske Universitet i Moskva. De russiske mekanikstuderende har ingen erfaring med udvikling af elektroniske systemer, og derfor blev der allerede i 2004 taget kontakt til Aalborg Universitet, som er blandt de førende i verden inden for egenudviklede studentersatellitter. De russiske studerende havde brug for en lille computer med en størrelse og et strømforbrug, som var velegnet til en satellit, og som de selv kunne programmere til at udføre beregninger direkte i rummet.
- Sent i går aftes fik jeg en opringning fra den russiske projektleder, som var meget nedtrykt. Han fortalte, at rakettens anden motor, som skulle tage over efter de første 86 sekunder, havde svigtet, så raketten var eksploderet og faldet til jorden, fortæller Ph.D.-studerende Karl Laursen skuffet. Det var ham, der sidste år tog til Rusland for at overdrage computeren til de studerende i Moskva.
Studerende i mange lande berørt
Adjunkt Dan Bhanderi, der har været projektleder i kontakten til Det Tekniske Universitet i Moskva, er også ærgerlig over, at opsendelse gik galt.
- Men vi kan intet gøre til eller fra i sådan en situation. I satellitproduktion er man afhængig af raketopsendelser, og man bliver bare nødt til at stole på, at det ikke går så galt, som det desværre gjorde i aftes. Det svarer til, at vi havde leveret en motor til en vaskemaskine, der er om bord i en fragtvogn, som kører galt, forklarer Dan Bhanderi om Aalborg Universitets rolle i ulykken.
- Jeg har været med helt fra starten af projektet, og i de seneste dage har jeg fulgt med på afstand for at tjekke, at alt gik som det skulle ved opsendelsen. Så det er selvfølgelig en stor nedtur for både os og russerne, at flere års arbejde på den måde forsvinder på et øjeblik, siger han. Ombord på raketten var også 15 minisatellitter fra andre universiteter, så ulykken berører studerende og forskere i mange lande.
AAU-computeren blev afleveret til russerne i februar 2005, og siden da har de russiske studerende udviklet programmer til den. Ved hjælp af navigationsalgoritmer skulle styres satellitten i rummet, således at kameraerne ombord kunne sigte mod de ønskede arealer på jorden. Desuden skulle computeren bruges til at sende data via satellittelefonnettet Globalstar. Computeren ville således kunne sende data via et modem ved at ”ringe” til jordstationen, selvom den befandt sig på den anden side af jorden.
- Lige siden, vi sendte vores første studentersatellit AAU Cubesat op for to år siden, har vi fået henvendelser fra nær og fjern med tilbud om samarbejde inden for satellitudvikling. Det har været enormt spændende at være med til det russiske projekt, både helt aktivt og på sidelinjen, mens russerne har arbejdet videre med vores udstyr, forklarer Dan Bhanderi.
- Derfor er det også ekstra ærgerligt, at vi aldrig får computeren at se i funktion, siger han.
Flere satellitter på vej
AAU’s satellitcomputer er under stadig udvikling, og de studerende er allerede i gang med at teste næste generation, som skal bruges ombord på den næste AAU-satellit. AAUSAT-II færdiggøres i løbet af de næste måneder og skal sendes op i foråret 2007. Gennem netværk og online-fællesskaber har Aalborg Universitet desuden sendt en åben invitation til satellitinteresserede studerende i udlandet om at være med til at bygge endnu en satellit.
Den russiske Baumanetz-satellit målte 70 cm på hver led og vejede 100 kg. Det gjorde den halvanden gange så stor som den kendte danske Ørsted-satellit, og ca. hundrede gange så tung som de studentersatellitter, man arbejder med på Aalborg Universitet. Udover den danske computer var der fem andre videnskabelige eksperimenter med. Med disse skulle Baumanetz have udført en række målinger af Jorden ved hjælp af infrarøde billeder og målinger af satellittens kredsløb med høj præcision. Der var ingen mennesker ombord på raketten, der eksploderede 86 sekunder efter opsendelsen fra Baikonur-basen i Kasakhstan.
Mere information
- Adjunkt Dan Bhanderi, projektkoordinator, tlf. 51 90 44 90
- Ph.D.-studerende og systemudvikler Karl Laursen, tlf. 28 71 38 96
- Ph.D.-studerende og systemudvikler Jakob Grunnet, tlf. 61 69 57 69
- Den internationale nyhed på Spaceflightnow
- Om Baumanetz-satelitten