Bag beslutningen om at sammenlægge SBi med netop AAU, frem for andre universiteter, ligger et behov for at SBi fortsat skal kunne løfte sine vigtige opgaver for samfundet. Dels i form af anvendelsesorienteret forskning i tæt samarbejde med byggeerhvervet og boligsektoren, dels i form af rådgivning af myndighederne ved lovgivning og andre offentlige tiltag.
SBi's forskning og rådgivning dækker et bredt felt af bygge- og boligområdet, rækkende fra tekniske detaljer til samfundsmæssige problemstillinger. Instituttet lægger vægt på at arbejde tværfagligt for at kunne levere forskningsbaseret viden der kan anvendes i praksis.
"SBi passer godt sammen med AAU, der både arbejder med mange af de samme ting som SBi og samtidig har tradition for tværfaglig forskning og projektorienteret undervisning", siger SBi's bestyrelsesformand, borgmester Kurt Hockerup.
Synergi mellem forskning, uddannelse og innovation
Et væsentligt perspektiv i sammenlægningen er at styrke den internationale forskningsprofil på bygge- og boligområdet. Aalborg Universitet og SBi samarbejder i forvejen om flere forskningsprojekter og har tillige fælles ph.d.-studerende. Parterne forventer gennem en integration at kunne opnå øget synergi mellem forskning, uddannelse og innovation på en lang række konkrete områder, f.eks. energirigtigt byggeri, indeklima, anvendelse af informationsteknologi i byggeriet, samt bolig- og velfærdspolitik. Dette blot nævnt som nogle få blandt mange mulige eksempler.
"SBi vil tilføre AAU nogle værdifulde kompetencer, som vi kan bruge i forsknings- og uddannelsessammenhæng og i innovationsprojekter i samarbejde med private og offentlige virksomheder", siger AAU’s bestyrelsesformand, MF Frank Jensen.
Han peger også på, at SBi kan bidrage til tværfaglige kombinationsuddannelser, som AAU har succes med og gerne vil lave flere af.
Regeringen har besluttet, at der skal ses på fordele og ulemper ved at opretholde SBi's fysiske placering i Hørsholm i Nordsjælland. Bestyrelserne for de to institutioner anser dog ikke den geografiske afstand mellem Aalborg og Hørsholm for at være noget problem. Aalborg Universitet har allerede en afdeling i Ballerup, hvor man uddanner civilingeniører.
SBi hører i dag til under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Instituttet ledes af en bestyrelse udpeget af økonomi- og erhvervsministeren. Bestyrelsen består af repræsentanter for bygge- og boligsektoren samt forskningsverdenen.
SBi har 90 medarbejdere og en årlig omsætning på 57 mio. kroner. Aalborg Universitet har 2.000 medarbejdere, 14.000 studerende og en årlig omsætning på 1,4 mia. kroner.
Læs mere om den kommende integration af sektorforskningsinstitutionerne i universiteterne
Kontaktpersoner
- Bestyrelsesformand for SBi, borgmester Kurt Hockerup, Tlf: 43 64 68 73,e-post kh@vallensbaek.dk
- Bestyrelsesformand for AAU, Frank Jensen, Tlf: 33 89 52 55, e-post frank.jensen@ft.dk
- Direktør Lone Møller Sørensen, SBi, Tlf: 45 74 22 41, mobil 23 63 87 09, e-post lms@sbi.dk
- Rektor Finn Kjærsdam, AAU, Tlf: 96 35 95 01, e-post rektor@adm.aau.dk