Studerende vil bygge satellit med hele verden

Aalborg Universitet sender invitation til danske og udenlandske studerende om at være med til at bygge en satellit. Arbejdet med den nye studentersatellit skal ikke blot give tekniske erfaringer, men også tage et forskningsprojekt med ud i himmelrummet.

Lagt online: 26.06.2006

Det er efterhånden en tradition, at studerende på Aalborg Universitet bygger satellitter, og studerende fra hele verden er netop blevet inviteret til at deltage i et nyt stort projekt. På AAU’s afdeling for Proceskontrol styrer de studerende på egen hånd arbejdet med planlægning, udvikling og bygning af de små satellitter, og her håber man, at udenlandske studerende vil tage i mod invitationen.

Projektet, der er ved at blive startet op, kaldes AAUSAT3 og bygger på nogle af de erfaringer, som studerende og undervisere har gjort sig med de foregående satellitbyggerier, Cubesat fra 2003, AAUSAT II, der sendes op til næste år, og SSETI Express, som er et samarbejde med Det europæiske Rumagentur ESA.

- De to første satellitter byggede de studerende helt fra bunden. Denne gang vil vi basere dele af satellitten på den teknik og den knowhow, vi har fået tidligere, forklarer lektor Jens Dalsgaard Nielsen om de prioriteringer, satellitentusiasterne har foretaget denne gang.
- Vi skal ikke bruge alle kræfterne på at ”opfinde hjulet” en gang til, men vi vil i stedet bruge tid på at indarbejde et rigtigt videnskabeligt projekt i satellitopsendelsen, siger Jens Dalsgaard Nielsen.

Han satser på at få en endelig aftale i hus med et andet forskningsprojekt, som kan have glæde af adgangen til undersøgelser i rummet. Almindelige satellitopsendelser er forbundet med enorme udgifter, men på grund af den lille studentersatellits størrelse er det samlede budget på blot 750.000 kroner. Heraf går ca. halvdelen til selve opsendelsen, hvor prisen er 160.000 kroner pr. kg. For eksempel vil en dansk fysiker med begrænsede økonomiske midler således kunne deltage i opsendelsen og indhente oplysninger om stråling i rummet, andre ydre påvirkninger eller formationsflyvning i forbindelse med undersøgelse af GPS på en måde, som ellers ville være umulig.

Aalborg Universitet har gennem netværk og online-fællesskaber netop sendt en åben invitation til satellitinteresserede studerende i udlandet om den enestående mulighed.

- Som noget nyt i arbejdet med studentersatellitterne vil AAUSAT3 have projektstyring som et vigtigt fokusområde. Vi bruger et år på at undervise i projektstyring sammen med overordnet design af satellitsystemer og et år på detaljeret design og test, forklarer Dan Bhanderi fra AAU’s Afdeling for Proceskontrol. Ved på denne måde selv at være ansvarlig for projektstyringen, får de studerende stor erfaring med kvalitetssikring og management, hvilket er evner, der er meget efterspurgte i industrien.

Satellitten vil blive sendt op fra Plesetsk nordvest for Moskva, som under Den kolde Krig var den største sovjetiske angrebsbase. I dag anvendes raketbasen til opsendelse af blandt andet forskningssatellitter.

Læs mere om studentersatellitten.

Kontakt

For interview eller kontakt til involverede studerende kontakt:

  • Lektor, Ph.D. Jens Dalsgaard Nielsen, Afdeling for Proceskontrol, AAU, jdn@control.aau.dk, tlf. 96 35 87 34.
  • Adjunkt Dan Bhanderi, Afdeling for Proceskontrol, AAU, danji@control.aau.dk, tlf. 96 35 87 56.
  • Journalist Tor Bagger, Det Teknisk-Videnskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, tb@adm.aau.dk, tlf. 96 35 96 4