Når en katastrofe rammer, tager den ofte hele infrastrukturen og alle de almindelige kommunikationskanaler med. Noget af det første, nødhjælpsorganisationerne gør, når de kommer til et katastrofeområde, er derfor at bygge en ny kommunikationsinfrastruktur, så nødhjælpsarbejderne kan kommunikere indbyrdes og sende informationer videre til hovedkvarterer og nyhedsmedier. Men teknologien har sine begrænsninger i mange katastrofeområder. Arbejdet foregår ofte under ekstreme temperaturer, høj luftfugtighed, måske midt i regntiden eller i en tørkeperiode og uden en stabil strømforsyning. Et partnerskab af danske nødhjælpsorganisationer og det højteknologiske netværk Mobile Systems mener, at der er store innovationsmuligheder inden for området. For at sætte gang i udviklingen udskriver de i fællesskab en innovationskonkurrencen ”Kommunikation i katastrofen” om udvikling af kommunikationsteknologi, der bedre egner sig til brug i katastrofeområder
- Vi vil gerne gøre en forskel, og hvis vi kan inspirere nogen til at udvikle systemer, der gør en forskel for de nødlidende, så er jeg godt tilfreds, siger katastrofekoordinator Erik Johnson fra Folkekirkens Nødhjælp, der fik idéen til at udskrive en innovationskonkurrence. I forbindelse med organisationens nødhjælpsindsatser er han vant til at blive kontaktet af virksomheder med teknologi, som i sidste ende ikke egner sig til de vanskelige forhold i katastrofeområder. Men under en sommerkonference arrangeret af Aalborg Universitet og Mobile Systems blev han opmærksom på, at en fælles indsats med kreativitet, teknologi og nødhjælpserfaringer vil kunne skabe brugbare løsninger.
- Teknologierne eksisterer jo, men selve produkterne i dag er ikke skabt til de miljøer, hvor vi har brug for dem. De er ikke skabt til et miljø uden strøm eller netværk og mange folk uden teknisk indsigt, forklarer han.
Danmark har kompetencerne
Lektor på Aalborg Universitet Peter Koch peger på, at man i Danmark har arbejdet med trådløs kommunikation og mobilteknologi i mange år. Disse kompetencer udgør et solidt fundament, når der skal udtænkes nye koncepter og produkter til brug i nødhjælpssituationer.
- Dette var også udgangspunktet i konferencen ”Kommunikation under ekstreme forhold”, som vi i juni afholdte for virksomheder med interesse på området. Allerede den dag kom der gode, konkrete idéer frem, og det er den form for innovation, vi gerne vil være med til at løfte, fortæller Peter Koch.
Undervejs i konkurrenceperioden er der mulighed for at få feedback fra forskere fra Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og repræsentanter fra nødhjælpsorganisationerne. Vinderne af konkurrencen får en enestående mulighed for at afprøve en prototype af deres produkt sammen med nødhjælpsarbejdere i et katastrofeområde. Ny teknologi vil ikke blot kunne effektivisere nødhjælpsarbejdet og øge sikkerheden for nødhjælpsarbejderne, den samme teknologi vil også kunne anvendes generelt i de mindre udviklede lande med spirende markeder. Konkurrencen ”Kommunikation i katastrofen” tager kort sagt afsæt i et markedsområde med både store humanitære og innovationsmæssige muligheder.
”Kommunikation i katastrofen” er et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Mobile Systems. Konkurrencen vil blive udskrevet d. 18. september 2006, og virksomhederne har derefter tre måneder til at færdiggøre deres løsningsforslag.
Fakta om Mobile Systems:
Mobile Systems, der styres fra Aalborg Universitet, er et af syv højteknologiske netværk, som Ministereiet for Videnskab, Teknologi og Udvikling igangsatte for snart to år siden som led i handlingsplanen ”Nye veje mellem forskning og erhverv”. Netværket skal styrke samarbejdet mellem virksomheder og videninstitutioner samt være samlingspunkt for forskere og udviklere inden for mobile systemer. Netværket arbejder desuden for at afklare virksomhedernes behov for samarbejde for derefter at finde den rigtige samarbejdsmodel og -partner. Læs mere på mobilesystems.aau.dk.
Kontakt
- Katastrofekoordinator Erik Johnson, Folkekirkens Nødhjælp, tlf. 33 18 78 83 / 29 70 06 05 / 60 11 72 03
- Lektor Peter Koch, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 86 96 / 40 21 44 74
- Projektchef Esben Wolf, Teknologisk Institut, tlf. 72 20 16 18 / 22 70 59 77
- Om Mobile Systems: Inge Andresen, AAU Innovation, tlf. 96 35 72 72