Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har gennem nogen tid været uenig med ingeniørfirmaet Klaus Nielsen om sikkerheden af to ældre højhuse i Rødovre. I sin egenskab af rådgivende ingeniør for boligselskabet AAB har Klaus Nielsen vurderet at selskabets to højhuse Agerkær og Ruskær burde evakueres ved kraftig storm pga. for ringe betonstyrke.
Efterfølgende har SBi tilkendegivet at der ikke er grund til at anse højhusene for at være usikre som følge af betonstyrken. Trods SBi's tilkendegivelse har Klaus Nielsen fastholdt sin vurdering, hvilket har kunnet give anledning til forvirring om hvem der har ret.
Sagen tog imidlertid en ny drejning da Klaus Nielsen for nylig fremlagde grundlaget for sine beregninger under et møde i Dansk Selskab for Bygningsstatik.
"Heraf fremgik det klart at der er sket en forkert sammenblanding af to forskellige normsæt, hvorved Klaus Nielsen er kommet til at regne betonstyrken langt svagere end hvad der er korrekt. På mødet måtte Klaus Nielsen således erkende at der ikke er grund til at antage at de to højhuse er usikre i stormvejr", siger forskningschef Niels-Jørgen Aagaard fra SBi, der deltog i mødet.
"Vi opfatter herefter sagen som afsluttet for SBi's vedkommende, idet der tilsyneladende ikke længere er uenighed", siger Niels-Jørgen Aagaard.
Normer er ikke møntet på eksisterende bygninger
Normer er udformet med sigte på projektering og dimensionering af kommende bygninger. På mødet i Dansk Selskab for Bygningsstatik blev det derfor drøftet hvorvidt normer også er egnet til at vurdere eksisterende bygningers sikkerhed.
"Efter vores mening kan man ikke umiddelbart anvende normer til dette formål", siger Niels-Jørgen Aagaard.
"Når en bygning står færdig, er forudsætningerne ændret i forhold til projekteringssituationen. Der er sket det meget væsentlige at en række af de usikkerheder som normerne skal tage højde for, er blevet reduceret. Derfor kan man regne mere præcist på sikkerhedsforholdene", forklarer Niels-Jørgen Aagaard.
SBi går normalt ikke ind i konkrete byggesager. Årsagen til at SBi overhovedet begyndte at beskæftige sig med højhusene i Rødovre, var at Erhvervs- og Byggestyrelsen bad instituttet om et forslag til hvordan man kunne vurdere risikoen ved lignende bygninger, nu hvor det angiveligt var konstateret at højhusene i Rødovre var usikre. Dette fik SBi til at se nærmere på højhusene i Rødovre. På denne baggrund måtte SBi konkludere at der ikke var grund til at antage at de to højhuse skulle være usikre, og følgelig at man heller ikke skal være nervøs over andre ældre højhuse rundt om i Danmark. Dette synspunkt er yderligere styrket efter mødet i Dansk Selskab for Bygningsstatik.