AAU sender Oscar-vindende klimafilm til gymnasieuddannelserne

Al Gores Oscar-vindende dokumentarfilm bliver i dag sendt til samtlige gymnasiale uddannelser i Danmark. Initiativet fra Aalborg Universitet skal være med til at få lærere og elever til at åbne diskussionen om, hvordan vi kan beskytte kloden i fremtiden.

Lagt online: 26.02.2007

Gennem de seneste måneder er klimaforandringerne for alvor blevet sat på dagsordenen. FN's klimarapport, debatten om regeringens energiplan og Al Gores besøg på blandt andet Aalborg Universitet har været med til at skærpe interessen for det væsentlige emne, og i nat vandt filmen ’En ubekvem sandhed’ en Oscar. Al Gore blev under sit besøg i Aalborg d. 17. januar udnævnt til æresdoktor ved AAU, hvor man arbejder videre med at skabe større opmærksomhed omkring klimaforandringerne, blandt for at give folk en bred viden at diskutere emnet ud fra.

- Vi har oplevet, hvordan unge mennesker på tværs af uddannelsesretninger og øvrige interesser tager emnet meget seriøst og er optaget af, hvad der kan gøres ved de påpegede problemer. Vores æresdoktor Al Gore har ved at vinde en Oscar fået ny opmærksomhed omkring ’En ubekvem sandhed’, og vi vil gerne føre diskussionen ud til den danske ungdom. Derfor sender vi den i dag ud til flere hundrede gymnasiale uddannelsessteder, siger Henrik Lund, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Han mener, at Al Gores store fortjeneste er, at han har været i stand til at få klimaforandringer højt op på den politiske dagsorden. Debatten handler ikke længere om, hvor vidt klimaforandringerne finder sted, men i stedet om sammenhængene mellem de enkelte brikker i klimaforandringernes store puslespil, samt om hvad enkeltpersoner, erhvervsliv og regeringer kan og bør gøre.

- På AAU har vi i mange år arbejdet med, hvordan man kan løse de problemer, der er skyld i klimaforandringer. Hvis vi med dette initiativ kan få debatten ud i klasseværelserne, ind i undervisningen og ud til elevernes familier, så kan vi måske også være med til at skabe interesse for forskning og uddannelse inden for energi og miljø. Og det er en meget vigtig opgave for fremtiden, siger Henrik Lund.

Info til skoler

Den fremsendte DVD kun må ses af de respektive lærere. Såfremt man ønsker også at vise filmen for skolens elever, skal læreren tage kontakt til Nordisk Film Vision (Tommy Holton, tlf. 36 18 82 00), da der i så fald skal betales filmleje. Dette skyldes, at man skal betale for retten til at vise filmen for en større forsamling inden for det, der kaldes non-theatrical-området i filmbranchen. Non-theatrical-området er det filmvindue, hvor film må vises for en lidt større forsamling, uden at der annonceres eller tages entré (modsat theatrical, som er i biografsammenhæng med annoncer og billetsalg).

Fakta: Hvad kan du selv gøre?

  • Sluk for elektronisk udstyr, når du ikke anvender det.
  • Flyv mindre
  • Køb friske fødevarer - frosne er ti gange mere energikrævende at producere
  • Mindsk din affaldsmængde ved at undgå produkter med megen emballage
  • Brug mindre varmt vand.
  • Skær ned på bilkørslen ved at gå, cykle, bruge kollektiv trafik eller køre sammen med andre
  • Tjek dæktrykket på bilen – det har betydning for brændstofforbruget
  • Brug elspare-pærer i stedet for almindelige pærer
  • Se flere tips på climatecrisis.net eller climatechange.eu.com

Yderlig informationer