Al Gore og Hans Blix udnævnt til æresdoktorer

Ved onsdagens besøg på Aalborg Universitet sagde Al Gore og Hans Blix begge ja tak til at blive æresdoktorer. De modtog ærestitlerne for deres mangeårige indsatser efter et lukket arrangement for studerende på AAU.

Lagt online: 17.01.2007

Det var et rent fagligt arrangement for studerende og undervisere, da Aalborg Universitet onsdag havde besøg af USA’s tidligere vicepræsident Al Gore og FN’s tidligere våbeninspektør Hans Blix til gæsteforelæsning om klimaforandringer og miljøspørgsmål i verdens brændpunkter. Efter arrangementet blev begge de markante personligheder udnævnt til æresdoktor ved Aalborg Universitet – en titel der blandt andet gives til personer, som har bidraget ekstraordinært til videnskabens fremme.

Al Gores betydning enorm

- Al Gore har ganske simpelt sat så stor en dagsorden på dette område, at han er med til at øge det fokus, som vi her på Aalborg Universitet har haft i mange år, nemlig at tage vare på klodens begrænsede ressourcer, og at få mere opmærksomhed på de vedvarende energikilder, siger dekan Frede Blaabjerg, der har været med til at indstille Al Gore til ærestitlen.

I indstillingen af Al Gore som æresdoktor fremhæves det blandt andet, at Gore har påtaget sig den vigtige opgave som talsmand for problemerne omkring klimaforandringer og de mulige løsninger. Gore har bidraget mærkbart til debatten og været medvirkende til, at klimaforandringerne er blevet placeret i den internationale dagsorden, i videnskaben, blandt politikere og i offentligheden. Ifølge dekan Frede Blaabjerg er udnævnelsen en understregning af universitetets klare profil inden for energi og miljø, også i internationalt perspektiv.

Blix' integritet hyldet

Hans Blix blev ved arrangementet i Europahallen i Aalborg også udnævnt til æresdoktor for sin indsats på det verdenspolitiske område, blandt andet i FN-regi. Blix er blevet indstillet til titlen af AAU’s Samfundsvidenskabelige Fakultet, fordi han som FN’s våbenkontrollant i Irak viste de bedste akademiske traditioner gennem sin grundige og objektive søgen efter fakta og kilder, der kunne be- eller afkræfte omverdenens teorier om masseødelæggelsesvåben i Irak, forklarer dekan Allan Næs Gjerding.
- Hans Blix fremviste også en helt enestående menneskelig og videnskabelig integritet, da han skulle fremlægge sine fund for FN og verdenssamfundet. Hans mod til at stå fast ved den videnskabeligt baserede opfattelse, han selvstændigt havde dannet sig, var en Galileo Galilei værdig, siger Allan Næs Gjerding.
- Jeg håber, at studerende og forskere, ikke blot ved Aalborg Universitet, men overalt hvor sandheden sættes højest, vil lade sig inspirere af den vedholdenhed og integritet, som Hans Blix altid har udvist, siger han.

Yderligere informationer

  • Rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 95 01
  • Dekan Frede Blaabjerg, Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 96 35 96 31, mobil 21 29 24 54.
  • Dekan Allan Næs Gjerding, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 96 35 96 05, mobil 27 87 98 05.
  • Generel pressekontakt: Tor Bagger, journalist, Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45.
  • Se også algore.aau.dk