AUB gør status for 2006

Når Aalborg Universitetsbibliotek (AUB) gør status for 2006 er det meget andet end antallet af bøger, tidsskrifter og medarbejdere der tælles. Årsberetningen 2006 for AUB bærer således præg af et bibliotek i vækst, og hvor projekter af både stor og lille karakter har plads.

Lagt online: 22.05.2007

Det moderne bibliotek er i høj grad et spørgmål om it, og meget af årsrapporten har derfor fokus på de initiativer der skal sikre biblioteket fortsat er i den højteknologiske overhalingsbane. Et af de konkrete projekter i denne sammenhæng er Primo.

Bibliotekssystemerne er efterhånden gammeldags og tilgangen til bibliotekets informationer skal gentænkes. Primo, der er initieret af AUB’s systemleverandør ExLibris, tager udfordringen op fra Amazon og Google ved at skabe et helt nyt søgekoncept til biblioteksverdenen.

Primo baserer sig på en høstningsteknologi, hvor data høstes fra mange forskellige kilder og lægges ind i et lokalt indeks – såkaldt ”integrated search”. Ved høstningen ”oversættes” posternes oprindelige format til et fællesformat. Det er dette fælles, normaliserede format, der danner udgangspunkt for, at poster, der i deres oprindelige systemer er meget forskellige, pludselig meningsfuldt kan søges i Primo og præsenteres ens.

Alfa og omega i Primo er brugeroplevelsen. Derfor er hastighed et af de vigtigste aspekter. Søgninger i Primo kommer til at foregå lynhurtigt, og søgeresultater vil blive præsenteret på en måde, så brugeren får henledt sin opmærksomhed på vigtige delaspekter af søgeresultatet.

AUB har sammen med Det Kongelige Bibliotek, Danmarks Tekniske Videncenter og Det Administrative Bibliotek indgået en samarbejdsaftale med firmaet ExLibris om at være en af fire internationale udviklingspartner på deres nye produkt, Primo.

Kontakt