Der er skam fuld gang i arbejdet – derovre går et par mand og monterer, og resten er jo ikke her, men på fabrikken, lyder svaret.
Dette er ingen fjern fremtid. Det er allerede så småt ved at ske i Belgien, og det er også på vej i de nordiske lande.
Da 200 internationale topfolk fra byggeriet var samlet til konferencen Revaluing Construction 2007 i København og Malmö i den forgangne uge, lød der samme budskab fra alle verdenshjørner: Byggeriet skal blive mere industrialiseret. En større del af produktionen bør være præfabrikeret i stedet for at foregå på byggepladsen.
"Øget industrialisering rummer et stort udviklingspotentiale for byggeriet. Konferencen var fuld af gode eksempler på hvordan dansk byggeri kan lære af udviklingen i andre lande og i andre, mere industrialiserede erhverv", siger direktør Lone Møller Sørensen fra Statens Bygge-forskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, som var medarrangør af konferencen.
Lyt til brugerne
Men risikerer vi ikke at det bliver frygtelig kedeligt alt sammen? Nej, ifølge Lone Møller Sørensen bliver det færdige byggeri ikke nødvendigvis kedeligere af at være mere præfabrikeret, og jobbene behøver heller ikke blive det:
"Tværtimod giver industrialisering en masse nye muligheder for at øge kvaliteten af byggeriet, både med hensyn til brugerdrevet design og funktionalitet. Og på langt sigt vil det fysisk hårde arbejde på byggepladsen blive erstattet af serviceprægede funktioner. Samtidig vil vi se en opløsning af grænserne mellem ingeniørernes og arkitekternes arbejde".
På konferencen gav flere af de tilstedeværende bygherrer udtryk for at de også ønsker at byggebranchen gennemfører en industrialisering for at få højere kvalitet og færre fejl.
Et andet gennemgående tema på konferencen var at byggesektoren i stigende grad ser sig selv som et serviceerhverv, der går systematisk til værks med bruger- og markedsanalyser.
Af samme grund indeholdt konferencen også oplæg fra andre brancher end byggeriet, heriblandt repræsentanten for en bilproducent, som pointerede at hans virksomhed ikke blot leverer biler, men også leverer lang tids mobilitet. Konsekvensen er at beslægtede serviceydelser, som f.eks. leasing, har udviklet sig til et nyt lovende forretningsområde for bilproducenten.
"Dette gælder i endnu højere grad i byggeriet, hvis frembringelser unægtelig har længere levetid end biler. Hvor nogle byggevirksomheder i deres egen selvforståelse blot leverer et hus, så skal de i højere grad f.eks. se at de leverer de næste mange års ramme om familiens trivsel", siger Lone Møller Sørensen.
Konferencen Revaluing Construction 2007 blev afholdt 9.-10. oktober i København og Malmö og var arrangeret af SBi sammen med de danske og svenske bygherreforeninger samt Lunds Universitet. Konferencens hovedsponsorer var Rambøll, FORMAS, Realdania, Boligfonden Kuben samt Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Yderligere oplysninger
- Direktør Lone Møller Sørensen (lms@sbi.dk, telefon 45 74 22 41, mobil 23 63 87 09 ).
- Denne pressemeddelelse kan fås i digital form hvorfra der også kan hentes foto i høj opløsning til fri afbenyttelse.
- Find supplerende information om konferencen samt flere pressefoto her