Danmarks største supercomputer klar på AAU

Aalborg Universitet (AAU) tager Danmarks største og mest kraftfulde computer nogensinde i brug. Supercomputeren, der med seks billioner beregninger i sekunder skal bruges til forskning på flere områder, er endda også overraskende energivenlig. Supercomputeren kan opleves i DR2-programmet Viden Om tirsdag d. 20. november.

Lagt online: 04.11.2007

Det er intet mindre end Danmarks største computer, der nu står klar til brug for forskerne på AAU. Den kraftfulde maskine, der får navnet Fyrkat, har en hukommelse, der svarer til ca. 1200 PC'er. Først og fremmest bliver supercomputeren en gevinst for forskningsmiljøerne på AAU, fordi den kan håndtere problemer, der er så store, at de ikke kan holdes i en almindelig PC’s hukommelse. Computeren er produceret og leveret af IBM Denmark, og har CPU-kraft som næsten 700 computere og en regnekraft på mere end 6200 gigaflops, hvilket vil sige, at den kan foretage flere end 6 billioner kommatalsberegninger i sekundet. Dermed er den Danmarks største såkaldte enkeltinstallation.

Supercomputer er desuden konstrueret så energirigtigt, så den kun bruger halvt så meget strøm som andre computere, blandt andet fordi der ikke er det normale behov for afkøling af maskinen.
- Vi har fået en enorm ”computermuskel” til gavn for forskningen, og på denne måde kommer Aalborg Universitet helt i front inden for eScience, altså forskning der finder sted på store computerinstallationer, forklarer dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter.
- Derudover kan vi glæde os over, at denne løsning sparer os for halvanden million kroner på el-regningen over tre år sammenlignet med andre supercomputere. Så vi har ikke bare fået en stærk, men også en ”grøn” supercomputer, siger Frede Blaabjerg. De store energibesparelser skyldes, at leverandøren IBM har lagt en lang række komponenter sammen, så der for eksempel kun er én strømforsyning og fire blæsere for hver 112 CPU'er.

Flere forskningsgrupper på AAU vil fremover kunne gennemføre forskning, de ikke tidligere har haft mulighed for, eftersom mange typer videnskab ikke længere bedrives i laboratorier, men på computere, hvor der foretages omfattende beregninger, skabes simuleringer og lignende. Allerede nu ligger en lang række store projekter klar, hvor supercomputeren skal hjælpe, blandt andet med beregninger af hvordan antenner påvirker mennesker og bygninger, forskning i biobrændsel og forurening samt udvikling og test af kompositmaterialer til vindmøllevinger.

Danmarks største computer er blevet finansieret gennem en millionbevilling fra DCSC (Dansk Center for Scientific Computing), som fordeler midlerne til de danske driftscentre med supercomputere, og som AAU nu er en del af. Derudover har også De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter på AAU selv bidraget med mere end en million kroner samt modtaget støtte fra Det Obelske Familiefond til finansieringen af computeren. Hidtil har AAU været nødt til at søge om adgang til udstyr på andre universiteter, men det ændres der på nu. Bag ansøgningen står et fælles konsortium på tværs af de fire institutter for Elektroniske Systemer, Maskinteknik, Datalogi og Energiteknik.

Fakta

  • I samlet stand fylder supercomputeren 4 m2, svarende til et stort amerikanerkøleskab.
  • For blot ti år siden var verdens kraftigste maskine var på 1333 GFlops (og i 1985 blot 4 GFlops). Det ville dengang være umuligt at bygge en maskine af den størrelse, der nu skal bruges på AAU.
  • Tekniske fakta om supercomputeren Fyrkat på AAU: Hukommelse 1,3 terabyte RAM (dvs. 1334 gigabyte). Lagerplads 4.8 Terabyte (dvs. 4800 gigabyte). Regnekraft 6263 Gflops, dvs. 6 billioner kommatalsberegninger (floating point-beregninger) i sekundet. 672 kerner (CPU'er), 84 servere, klokfrekvens 2,33 GHz. Netværk: 1 gigabit ethernet og InfiniBand.
  • Supercomputeren leveres af IBM Denmark i samarbejde med Komplex-IT
  • Hent yderligere baggrundsinformationer om teknik, forskningsanvendelse m.m.

Kontakt

  • Hovedansøger: Professor Gert F. Pedersen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 96 35 86 60
  • Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 96 35 96 31, mobil 21 29 24 54
  • Tekniske informationer: Lektor Josva Kleist, Institut for Datalogi, tlf. 96 35 98 49, mobil 31 62 14 03
  • Leverandør, IBM Denmark: Jasper K. Juhl, High Performance Computing, tlf. 41 20 77 40
  • Generel pressekontakt: Tor Bagger, journalist, De Ingeniør-, Natur-, og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45