Doktorforsvar om DONG

Historiker og lektor Mogens Rüdiger, Aalborg Universitet, forsvarer 20. april på universitetet sin doktorafhandling ”DONG og energien og Energi og Regulering. Energipolitisk regulering og DONG A/S 1972-2004”.

Lagt online: 20.04.2007

Afhandlingen består af to dele, begge udgivet som bøger. I Dong og energien fra 1998 er fokus rettet mod (spændings)feltet mellem energipolitikken og virksomheden. Ifølge doktoranden kan DONG ikke anskues som en normal, privat eller for den sags skyld halv-statslig virksomhed. Selskabet var et vigtigt element i den proces, som han beskriver under overskriften ”nationalisering”. Her ligger, kort sagt, den energipolitisk betingede sammenhæng mellem det kommercielle og det politiske aspekt i aktieselskabet DONG’s formålsparagraf.

Forholdet mellem virksomhedens politiske og kommercielle målsætning er en rød tråd i analysen af DONG, fra de første år hvor DONG mest af alt fungerede som et appendix til Handelsministeriet, over årene som ingeniør- og entreprenørvirksomhed, der byggede det nye energisystem, til virksomheden, der i stigende grad fungerer på et kommercielt grundlag og dermed som – til en vis grad - selvstændiggjort fra det politiske niveau. Bogen slutter i begyndelsen af overgangen fra et nationaliseret til et liberaliseret energisystem.

DONG og energien bygger på primært kildemateriale, dvs. DONG’s, Handelsministeriets og Energistyrelsens arkiv. Der er tale om en systematisk redegørelse for virksomheden og dens energipolitiske relevans, hvorimod der ikke er tale om en teoretisk inspireret redegørelse, ligesom analysen ikke fungerer illustrativt i forhold til en formuleret teori, det være sig om statslige energivirksomheder eller energisystemer.

Mogens Rüdiger angiver to grunde til yderligere at beskæftige sig med de historiske processer, der er beskrevet i DONG og energien. Den ene er bogens manglende teoretiske orientering, den anden er samtidshistorikerens uomgængelige ’sten i skoen’, nemlig at væsentlige og spændende processer ikke var afsluttet ved bogens udarbejdelse, især den EU-initierede liberalisering. Han angiver, at det er den forså vidt stadig ikke, men processen er så vidt fremskreden, at den nu kan gøres til genstand for en historisk vurdering, der rækker videre end det intentionelle plan.

Bog nr. 2, Energi og Regulering, der er udkommet i år, behandler centrale sider af reguleringen af DONG A/S. Energipolitisk regulering er en vigtig, men overset del af den velfærdsstatslige styring efter 1973, hvor den første oliekrise for alvor satte energien på den politiske dagsorden. Bogen diskuterer de reguleringspolitiske skridt, der er taget siden oprettelsen af DONG A/S i 1972. De første år beskrives selskabet som konsulent i forhold til Handelsministeriet, hvorefter det omkring 1979 blev entreprenør med den opgave at opbygge naturgassystemet. Endelig blev DONG A/S i 1990’erne en spiller på energimarkedet på - næsten - lige fod med de private virksomheder, blandt andet foranlediget af reguleringen på EU-niveau. I bogen diskuteres ligeledes forskellige reguleringsteoriers anvendelighed, og om EU-landene har oplevet en reguleringsreform siden 1990’erne.

Doktorforsvaret finder sted 20. 4. kl. 13.00 i Aud. A, Fibigerstræde 15, Aalborg. 1. opponent er fil.dr. Sven-Olof Olsson, Göteborg Universitet, 2. opponent prof. Per Boje, Syddansk Universitet.

Yderligere oplysninger