Europæisk pris til smerteforsker på AAU

Smerteforskere fra hele Europa har udpeget Thomas Graven-Nielsen til at modtage 20.000 euro til et innovativt forskningsprojekt. Undersøgelserne skal på sigt hjælpe patienter med kroniske smerter

Lagt online: 10.10.2007

Lektor Thomas Graven-Nielsen fra Aalborg Universitet er med til at gøre Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) til et af verdens førende centre for smerteforskning. Hans arbejde bliver nu anerkendt med en pris på 20.000 euro (ca. 150.000 kroner) fra EFIC Grunenthal Grant. Den store, europæiske smerteforsker- og behandlerorganisation EFIC uddeler hvert år fem forskningsbevillinger i samarbejde med den farmaceutiske virksomhed Grunenthal, og lektor Thomas Graven-Nielsen er en af årets prismodtagere.

- Prisen er en international anerkendelse af den smerteforskning omkring muskelsmerter, som jeg og andre på Aalborg Universitet, arbejder med, fortæller Thomas Graven-Nielsen.

Det forskningsprojekt, der har fanget forskerkollegernes opmærksomhed, handler om de mekanismer i centralnervesystemet, der forårsager såkaldt meddeltsmerte til en anden struktur, for eksempel når en patient oplever smerte på anklen, selvom smertepunktet dybest set findes i skinnebensmusklen. Graven-Nielsens projekt undersøger, hvorfor der er nogen, der ikke udvikler meddeltsmerte, hvilket er nøglen til at forstå, hvorfor andre udvikler meget udbredte områder med meddeltsmerte. Dette er blandt andet et problem for nogle patienter med kroniske muskel- og skeletsmerter.

EFIC og Grunenthal hjælper hvert år unge europæiske forskere med økonomisk støtte til at gennemføre innovative og undersøgende forskningsprojekter inden for smerteforskning. Baggrunden er, at man ønsker at sætte fokus på, at smerte ikke nødvendigvis er et symptom på en sygdom eller en skade, sådan som det oftest opfattes, men at smerte kan være et sundhedsproblem i sig selv.
- Kroniske smerter som leddegigt, rygsmerter og hovedpine skader livskvaliteten for millioner af mennesker i hele Europa, næsten 20 procent af alle voksne. Og alligevel er investeringerne i universitetsbaseret forskning for at forstå smertemekanismerne bedrøveligt små, siger professor Marshall Devor, der er formand for EFIC’s forskningskomité.

Han glæder sig over Grunenthals engagement, der betyder, at EFIC som forskerorganisation udpeger og anerkender de mest interessante forskningsprojekter, som herefter modtager den økonomiske støtte på 20.000 euro fra virksomheden Grunenthal. Thomas Graven-Nielsen modtager bevillingen ved en prisoverrækkelse i den tyske by Aachen den 15. november.

Fakta

  • EFIC (European Federation of IASP Chapters) er en europæisk organisation under IASP (International Association for the Study of Pain). I 33 lande er EFIC i berøring med næsten 18.000 forskere, fysikere, sygeplejersker, psykologer og andre sundhedsfagfolk, der undersøger og behandler smerter.
  • Grunenthal, der er en farmaceutisk virksomhed med speciale i smertebehandling og gynækologi, beskæftiger 1900 mennesker i Tyskland og 4800 på verdensplan.
  • Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) på Aalborg Universitet er et tværfagligt, internationalt center, der blev oprettet som ”Center of Excellence” i 1993 med støtte fra Danmarks Gundforskningsfond. I 1997 blev den Internationale Medikotekniske Forskerskole oprettet, og i 2006 blev skolen udbygget med et forskeruddannelsesprogram for nationale og internationale elitestuderende.

Yderligere oplysninger