Ny satellit forlader Aalborg Universitet med kurs mod rummet

Ingeniørstuderende på AAU er internationalt kendt for at udvikle og designe små satellitter. Mandag d. 30. juli drager en studerende og en forsker til Canada med den lille, flyvefærdige AAUSAT-II i håndbagagen. Satellittens udstyr skal hjælpe med at give mere præcise vejrudsigter i fremtiden.

Lagt online: 26.07.2007

Sideløbende med flere andre satellitprojekter har ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU) de seneste år arbejdet med udviklingen af deres AAUSAT-II, og den lille satellit er nu klar til at flyve fra reden. Mandag den 30. juli tager en studerende og en forsker resultatet under armen og fragter den på egen hånd til Canada, hvor den skal gøres klar til at blive sendt ud i rummet.

Det udstyr, som er bygget ind i den lille satellit, skal i fremtiden være med til at give os mere præcise vejrudsigter. Ved lynnedslag på jorden frigives der energi fra atmosfæren i form af gammastråling, og denne energi er en mulig forklaring på, hvorfor meteorologer nogle gange tager fejl i deres vejrudsigter. Meteorologernes modeller for energi i atmosfæren inkluderer nemlig ikke dette fænomen, og man er derfor interesseret i at kunne lave målinger af strålingen. AAUSAT-II medbringer en nyudviklet krystal fra Danmarks Rumcenter, der skal testes og finindstilles, så den ombord på en professionel satellit fra ESA (European Space Agency) kan bruges til at måle gammastråling.



- Arbejdet med de små satellitter giver vores ingeniørstuderende en masse kompetencer, som de ellers ikke ville kunne få i et uddannelsesforløb, fordi der undervejs skal inddrages mange forskellige overvejelser om design, beregninger, projektstyring, testforløb, software og så videre. De lærer ikke bare at arbejde sammen i grupper, men også at få flere grupper til at samarbejde med hinanden for at opnå et fælles mål, fortæller adjunkt Dan Bhanderi, der er involveret i satellitarbejdet på Institut for Elektroniske Systemer i Aalborg.

De to personer fra AAU’s satellithold flyver fra Aalborg Lufthavn mandag den 30. juli kl. 9.25 for at overdrage AAUSAT-II til et launchfirma i Toronto. Selve opsendelsen foregår fra Indien i september, hvor også fem andre studentersatellitter fra Holland, Tyskland, Japan og Canada sendes ud i rummet. De ingeniørstuderende vil først kunne få kontakt til deres satellit igen, når den frigøres fra raketten i en højde af 630 km. Satellitten tændes automatisk, og når antennerne er udløst, vil den forsøge at få kontakt til Jorden – både til de studerendes udstyr på Aalborg Universitet og til de mange amatørradioentusiaster, der lytter med.

Om satellitprogrammerne

  • Dan Bhanderi, Institut for Elektroniske Systemer / AAU Space Center, tlf. 96 35 87 56, mobil 51 90 44 90
  • Jens Dalsgaard Nielsen, Institut for Elektroniske Systemer / AAU Space Center, tlf. 96 35 87 34
  • Generel pressekontakt: Tor Bagger, journalist, AAU’s Fakultet for Ingeniør-, Natur-, og Sundhedsvidenskab, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45

Fakta

  • Satellitarbejdet på Aalborg Universitet begyndte i 2001 med AAU Cubesat, som blev sendt op i 2003. SSETI Express blev sendt op i 2005, og Baumanetz blev forsøgt opsendt i 2006.
  • Studentersatellitprogrammet styrker forskningen inden for rumfart. I dag har AAU syv Ph.D.-studerende, som i deres egen studietid har arbejdet med studentersatellitterne, og flere af dem forsker inden for netop dette område.
  • Den gammastråling, der skal måles i testopsendelsen, stammer ikke fra lynnedslag på Jorden, men fra gammaglimt, der er en form for gigantiske eksplosioner i galakser uden for Mælkevejen. Eksplosionerne er flere hundrede gange større end supernovaer, men man ved ikke hvad det er, der eksploderer.

Kontakt

AAU-folk, der rejser til Canada med satellitten:

  • Martin Kragelund, Ph.D.-studerende, tlf. 96 35 87 46, mobil 40 85 60 86
  • Jakob Fromm Pedersen, ingeniørstuderende, 8. semester, mobil 29 90 75 22