Præmie for ny teknologi til nødhjælpsarbejde

Ny teknologi fra Saabs danske afdeling vil kunne give bedre arbejdsbetingelser og stabil kommunikation i katastrofeområder. Fredag vandt Saab Danmark innovationskonkurrencen Kommunikation i Katastrofen.

Lagt online: 05.01.2007

Nødhjælpsarbejde foregår ofte under ekstreme forhold på steder, hvor den lokale infrastruktur er ødelagt. Innovationskonkurrencen Kommunikation i Katastrofen har i de seneste måneder fået danske virksomheder til at udvikle teknologiske idéer og systemer, der kan løse nogle af de udfordringer, nødhjælpsorganisationerne står over for i katastrofeområderne.

Fredag eftermiddag afslørede videnskabsminister Helge Sander konkurrencens vinder, som blev Saab Danmarks system Tacticall, der kan give overblik og skabe kommunikationsinfrastruktur i områder, hvor de almindelige kommunikationskanaler ikke er brugbare. Saab Danmarks løsning binder forskellige kommunikationsformer sammen og konverterer signalerne til digital format, så afsender og modtager altid kan nå hinanden. Nødhjælpsarbejderen vil således kunne stå i et bjergområde med en VHF-radio, men stadig være i stand til at kommunikere med en af hovedkvarterets mobiltelefoner uden at skulle spekulere over hvordan.

- Alle kommunikationsmidler bliver bundet sammen, så de kan tale med hinanden. Man tager styrken ved de forskellige kommunikationsformer og kobler dem sammen ud fra den laveste fællesnævner under de givne forhold, så man er sikker på at kunne få fat i resten af verden. Manden i marken skal ikke gøre noget anderledes end han plejer, men har reelt flere kommunikationskanaler til rådighed end normalt, forklarer Henning Christensen, der er divisionschef i Saab Danmark.

Saab Danmark er vant til at arbejde med systemer til brug under vanskelige forhold for militæret og myndigheder i samfundets beredskab, men har aldrig tidligere arbejdet for nødhjælpsorganisationer.
- Vi måtte tænke alternativt og holistisk for at sætte os ind i, hvordan forholdene er, når man arbejder i nødhjælpsområder, og det har tvunget os til at være innovative og tænke i alternative løsninger. Vi er enormt stolte af, at vi har vundet denne konkurrence, og det har vist os, at de ”byggeklodser”, vi har samlet gennem de seneste år, kan bruges i mange sammenhænge. Vi regner faktisk med, at vi på relativt kort tid kan have en løsning klar til operationel anvendelse, siger Henning Christensen.

System vil kunne redde liv

Fem virksomheder deltog i den afsluttende del af innovationskonkurrencen, der var udskrevet af Mobile Systems ved Aalborg Universitet i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp. Efter svære overvejelser faldt valget på Saab Danmarks bidrag som vinder, fordi det i væsentlig grad vil kunne lette arbejdet for nødhjælpsarbejderne, fortæller Røde Kors’ IT-chef Claus Olsen, der sad med i dommerpanelet.

- Saab Danmarks software kan give et overblik over et katastrofeområde, sådan som man kender det fra GIS-systemer. I de enkelte områder kan eksperter vurdere behovet for forskellige typer hjælp og give besked direkte tilbage via dette system, så man hurtigt kan man se, hvad det samlede behov er inden for eksempelvis basic health care, transportlogistik og så videre. Den slags informationer har man hidtil holdt styr på manuelt med plastiklaminerede kort, fortæller Claus Olsen, der selv været af sted som tekniker i katastrofesituationer.
- Efter tsunamien for to år siden opererede jeg i Indonesien, hvor katastrofen geografisk set var meget omfangsrig. Vi havde behov for noget, der kunne give os et overblik over skaderne, indsatserne og så videre, men hele den lokale infrastruktur var ødelagt eller overbelastet. Det redskab, der har vundet i dag, ville man kunne have implementeret i denne situation. Det ville nok have reddet liv, siger Claus Olsen..

Ved finalen i Kommunikation i Katastrofen blev Århus-virksomheden Systematic Software Engineering A/S tildelt andenpræmien, mens Thrane & Thrane fra Kgs. Lyngby modtog en 3. præmie.

Fakta

Innovationskonkurrencen ”Kommunikation i katastrofen” er et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Mobile Systems.
Mobile Systems, der styres fra Aalborg Universitet, er et af syv højteknologiske netværk, som Videnskabsministeriet igangsatte som led i handlingsplanen ”Nye veje mellem forskning og erhverv”.

Kontakt - dommerpanelet

  • Folkekirkens Nødhjælp: Katastrofechef Erik Johnson, tlf. 33 18 78 83 / 29 70 06 05
  • Mobile Systems/ Aalborg Universitet: Lektor Lars Bo Larsen, tlf. 96 35 86 35, mobil 22 17 36 33
  • Dansk Røde Kors: IT-chef Claus Olsen, tlf. 35 25 92 65, mobil 20 68 22 65
  • Dansk Flygtningehjælp: International chef Arne Vågen, tlf. 33 73 50 01, mobil 40 14 11 16
  • Teknologisk Institut: Projektchef Esben Wolf, tlf. 72 20 16 18 / 22 70 59 77

Kontakt - deltagere

  • Saab Danmark (1. præmie), Sønderborg, Henning Christensen, tlf. 36 38 31 26, mobil 61 63 31 60
  • Systematic Software Engineering A/S (2. præmie), Århus, Tage Lund, tlf. 89 43 23 66
  • Thrane & Thrane A/S (3. præmie), Kgs. Lyngby, Tajs Brandt, tlf. 39 55 89 20
  • RTX Telecom, Aalborg, Jørgen Elbæk, tlf. 96 32 23 00, mobil 20 99 62 22
  • Motorola A/S, Glostrup, Steffen Ring, tlf. 43 48 83 62

Pressekontakt

  • Generel pressekontakt: Tor Bagger, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45