Problemet for mange diabetespatienter er, at det er besværligt og krævende at administrere, hvor meget insulin man skal have og hvornår i forhold til, hvad man ellers har indtaget i løbet af dagen. Derfor vælger mange diabetikere at leve på samme måde hver dag, hvilket går ud over livskvaliteten. Især er det problematisk, når patienter alligevel oplever voldsomme udsving, som de ikke helt forstår.
Egil Boisen, der forsker i samspillet mellem mennesker og teknologi (Human-Computer Interaction), har netop færdiggjort sin ph.d.-afhandling, der omhandler et forsøg på Sygehus Vendsyssel, hvor en række patienter har fået stillet et computersystem til rådighed til at støtte dem i at agere korrekt i forhold til deres diabetes 1. Systemet var oprindeligt udviklet til at hjælpe læger med at rådgive patienter med diabetes, men er altså nu kommet hjem i patienternes egen dagligstue via hjemme-pc’en.
Patienten indtaster dagligt forskellige data som f.eks. deres blodsukkerniveau. De indtastede data danner så baggrund for computerberegnede prognoser og anvisninger til fortsat behandling, forebyggende adfærd og akut problemløsning. De tilknyttede læger og sygeplejersker kan samtidig følge med i patientens udvikling og får dermed et bedre grundlag for at give hurtig og effektiv feedback til patienten. Det er medvirkende til en forbedret dialog mellem patienten og lægen.
Egil Boisen siger yderligere om brugen af systemet, kaldet DiasNet:
- Vi kan se, at det hjælper patienterne til at danne et billede af deres sygdom og dens forløb, hvilket påvirker deres syn på diabetes i en positiv retning. De bruger systemet som en slags spejl eller et vindue ind i kroppen og hjælper dem derfor med at forstå, hvordan sygdommen og behandlingen påvirker dem. Det er meget motiverende for patienterne, at de nu føler sig kvalificeret til at have mere at skulle have sagt omkring behandlingen og forebyggelsen af deres diabetes.
- Humanistisk forskning i menneskers direkte brug af teknologier som disse er vigtig. Mennesket og patienten skal tilbage i fokus, og med det som udgangspunktet vil resultaterne være med til at åbne døre for mange andre metoder og teknologier, som kan støtte og motivere patienter til at gøre den ekstra indsats, som kan betyde alverden for deres liv med en kronisk sygdom, afslutter Egil Boisen.
Yderligere oplysninger
- Egil Boisen forsvarer sin ph.d.-afhandling den 20. marts på Aalborg Universitet. Auditoriet, Kroghstræde 3 kl. 13.00.
- Egil Boisen har udført sit ph.d.-arbejde ved forskerskolen i Humanistisk Informatik (Human Centered Informatics) ved Institut for Kommunikation på Det Humanistiske Fakultet
- Egil Boisens ph.d.-forskning var medfinancieret af Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor han p.t. er ansat ved Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi.
Kontakt
- Egil Boisen, tlf.: 2617 5173, email: eb@hst.aau.dk
- Ann Bygholm, tlf.: 9635 9019, email: ann@hum.aau.dk
- Ole Hejlesen, tlf.: 2045 9779, email: okh@hst.aau.dk