Smerteforskere etablerer grundforskning i Kina

Aalborg Universitet indleder et stort grundforskningsprojekt i Kina med støtte fra den kinesiske regering. Projektet, der handler om nervesystemets funktion hos patienter med kroniske smerter, placeres i Kina, fordi ny grundforskning i Danmark har for trange kår.

Lagt online: 12.03.2007

Aalborg Universitet er med sit Center for Sanse-Motorisk Interaktion blandt vores førende, når det handler om smerteforskning. Nu skal centret være med til at opbygge forskningen på det kinesiske Xian Jiaotong University, hvilket den kinesiske regering har afsat et millionbeløb til.

Projekterne i det nye samarbejde er grundforskning inden for de ændringer, der sker i nervesystemets funktion hos patienter med kroniske smerter. Forsøgene i Kina skal foregå med rotter, hvor man på basalt niveau kan studere, hvilke stoffer i centralnervesystemet, der er involveret, når nervesystemet bliver overfølsomt i forbindelse med kroniske smertetilstande. Dette skal give den nødvendige viden, inden forskerne kan iværksætte de humane forsøg i Danmark, hvor man skal undersøge, om de samme fænomener sker hos mennesker. På denne måde håber man at kunne lægge grunden for udvikling af nye smertelindrende medicintyper. Forskerne på AAU er i dag verdenskendte netop inden for smerteforskning på mennesker, så kombinationen af basal forskning på dyr i Kina og human forskning i Danmark giver forskerne et fortrin i den hårde internationale konkurrence på området.

Kina har prioriteret at støtte grundforskning med henblik på de resultater, der vil kunne udnyttes i fremtiden. Derfor inviteres internationale forskere til Kina, hvor man giver dem faciliteter og økonomiske midler til arbejdet med at opbygge landet til at blive en vigtig partner i det globale videnssamfund. De mange resultater, som SMI på AAU i disse år skaber blandt andet i samarbejde med den farmaceutiske industri, er et resultat af ca. 15 års grundforskning. Gennem finansieringen af et grundforskningsprojekt i Kina, kan SMI-forskerne være med til at finde de ting, som om 15 år kan resultere i nye behandlinger. Den kinesiske regering får med grundforskningsinitiativer adgang til resultater, der i fremtiden vil være til gavn for industrien og dermed Kina. Til sammenligning lægges midlerne til danske universiteters forskning i stor stil i puljer, som skal søges sammen med industrielle partnere. Regeringen afsætter næste år 600 millioner kroner mere til universiteternes basisforskning, men dette initiativ overhales hurtigt af kineserne.

- For os på Aalborg Universitet giver samarbejdet med kineserne en række fordele. Vi får mulighed for at supervisere og deltage i grundforskning, der er sikret økonomisk støtte, og den viden, der genereres, vil naturligvis også komme AAU og Danmark til gavn på sigt. Men vi står bare ikke først i videnskæden, siger professor og smerteforsker Lars Arendt-Nielsen.
- Det er nærmest en form for omvendt udviklingsbistand, hvor det er Danmark, der pludselig står i modtagerrollen, mens Kina viser initiativ, finansiel styrke og fremsynethed. Men aftalen giver mulighed for, at vi med kinesiske ressourcer kan give et boost til den grundforskning, som det ellers er svært at få midler til i Danmark, siger han.

SMI-forskningen

Den basale forskning, der skal gennemføres i Kina, skal hjælpe til at besvare nogle af de spørgsmål, som smerteforskerne på AAU har arbejdet med i mange år: Hvorfor brænder og svier chilipeber i munden? Hvorfor kan man ikke stoppe den brændende smerte igen med det samme? Er sådanne mekanismer involveret i kroniske smertepatienter? Hvorfor oplever kvinder flere smerter end mænd? Er det genetiske forhold, eller er nervesystemet skruet sammen på forskellige måder hos mænd og kvinder? Kan smerter være en illusion? Hvorfor mister smertepatienter hjernemasse? Hvis man kan besvare blot nogle af disse spørgsmål, ville der være håb for de ca. 20 procent af den voksne danske befolkning, der lever med svære smerter i det daglige.

Om SMI

Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) er et tværfagligt, internationalt center, der blev oprettet som ”Center of Excellence” i 1993 med støtte fra Danmarks Gundforskningsfond. I 1997 blev den Internationale Medikotekniske Forskerskole oprettet, og i 2006 blev skolen udbygget med et forskeruddannelsesprogram for nationale og internationale elitestuderende. Centret, der har et årligt budget på ca. 20 millioner kroner, er en del af Institut for Sundhedsvidenskab & Teknologi på AAU og ledes af professor Lars Arendt-Nielsen og lektor Johannes J. Struijk.

Kontakt

  • Professor Lars Arendt-Nielsen, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 88 30, mobil 20 94 07 64
  • Generel pressekontakt: Tor Bagger, journalist, AAU’s Fakultet for Ingeniør-, Natur-, og Sundhedsvidenskab, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45