Det er tilgængelighedsrådgiver, arkitekt MAA Lone Sigbrand fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, der for Kirkeministeriet har lavet hjemmesiden 'Tilgængelighed i folkekirken' som led i en handicappolitik, ministeriet er ved at udarbejde.
Langt de fleste kirker og kirkegårde er bygget eller anlagt på et tidspunkt, hvor der var langt mindre fokus på tilgængelighed, end der er i dag. Det betyder, at der i mange kirker og på mange kirkegårde kan være behov for at få foretaget nogle mindre eller større ændringer, hvis alle skal have gode muligheder for at færdes der.
Nogle ændringer kan udføres i forbindelse med, at menighedsrådet alligevel skal bygge om eller har besluttet at foretage nogle forbedringer. Andre forhold kan indgå i menighedsrådets almindelige og sædvanlige planlægning og prioritering af opgaver.
'Tilgængelighed i folkekirken' er en meget brugervenlig hjemmeside, hvor menighedsrådene dels kan tjekke tilgængeligheden ud fra de forskellige handicapgrupper og deres behov. Dels får de udførlige anvisninger på, hvordan man kan udbedre eventuelle mangler.
"Der er to lag i hjemmesiden på den måde, at man ikke forventer, at menighedsrådene selv skal sætte sig ind i byggelovgivningen for at komme i gang med forbedringer. Siden er også et værktøj til menighedsrådenes rådgivere, der kan gå ind på siden og se hvilke bestemmelser og standarder, der eksisterer på området", siger Lone Sigbrand.
Perlegrus, nej tak
Det er ikke kun tilgængeligheden til kirkebygningen, gudstjenesten og de kirkelige handlinger, hjemmesiden omhandler. Også sognegården, konfirmandstuen og andre bygninger og lokaler er taget med. Den gælder også for øvrige anlæg ved kirken, f.eks. adgangen til kirken, parkeringspladser og ikke mindst kirkegården. Og her vil der nok være basis for forbedringer mange steder, for en kørestol og en perlegrusbelagt kirkegårdssti er to uforenelige størrelser.
Tjekliste og anvisninger ligger som elektroniske værktøjer på Kirkeministeriets hjemmeside.