Unge sundhedsteknologiforskere får Medicoprisen

De unge forskere, der arbejder med at udvikle en metode til at lytte sig frem til blodpropper, før de opstår, modtager torsdag Medicoprisen 2007. Den danske medicoindustri ser store sundhedsøkonomiske perspektiver i systemet, der er udviklet af to Ph.D.-studerende fra Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Lagt online: 22.03.2007

Et forskningsprojekt på Aalborg Universitet skal advare læger og patienter mod blodpropper i hjertet, som er den største dødsårsag i Europa. Alt for få opdager risikoen, før det er for sent, men Samuel Schmidt og Claus Graff, der begge er Ph.D.-studerende på AAU, er i gang med at udvikle et system, der kan give en hurtig og billig screening af patienter. Ved hjælp af et digitalt stetoskop og en avanceret beregningsmodel kan man høre små mislyde i blodårerne, hvilket er et tegn på forkalkede blodårer omkring hjertet.

Hvert år uddeler Medicoindustrien i Danmark en pris til en eller flere personer, der har gjort noget særligt for branchen og har været med til at synliggøre den. Medicoindustriens bestyrelse har vurderet, at idéen om at forebygge blodpropper ved at lytte sig frem til åreforkalkninger er banebrydende.
- Systemet vil kunne give øget livskvalitet til de patienter, der således kan få forebygget den alvorlige sygdom, og det vil kunne redde mange liv, siger Morten Falck Larsen, der er administrerende direktør i N.C. Nielsen Hospitalsudstyr A/S og formand for Medicoindustrien. Derfor tildeles Medicoprisen 2007 torsdag eftermiddag Samuel Schmidt og Claus Graff.

Med i begrundelsen for at give prisen til Schmidt og Graff er også, at Medicoindustrien ser store sundhedsøkonomiske perspektiver i forskernes innovative system, da det er mindre omkostningstungt end de diagnosticeringsmetoder, der findes i dag. Desuden startede både Claus Graff og Samuel Schmidt som studerende på den første årgang af AAU’s Sundhedsteknologi-uddannelse, der retter sig mod medicoindustrien og er blevet støttet af branchen. At uddannelsen allerede nu også har resulteret i ny, innovativ forskning er ifølge Medicoindustrien endnu et positivt tegn.


- For os som nuværende forskere har det en meget stor betydning med denne anerkendelse af fra industrien, som viser, at vores arbejde også værdsættes uden for forskningsverdenen. Prisen er tidligere blevet givet til nogle af branchens store personligheder med mange års erfaring, og den anses for at være meget prestigefuld, så det er en stor hjælp for os, når vi skal søge kapital til at komme videre med forskningen og kommercialiseringen af vores metode, siger Samuel Schmidt.
- Og helt personligt er det en stor ære at få Medicoprisen. Det er jo lidt nærmest branchens svar på en Bodil, forklarer han.

Medicoprisen blev indstiftet i 2001 og gives til en eller flere personer, der medvirker til at synliggøre medicobranchen. Prisen består af en bronzeskulptur udført af billedhugger Peter Hesk.

Fakta om forskningsprojektet:

Det prisvindende system kan sammenlignes med, at man i en haveslange holder vandet tilbage med en finger og hører en hvislen på grund af væskens turbulens i røret. En lignende hvislelyd i blodårer kan optages gennem et digitalt stetoskop, og små mislyde vil kunne afsløre forkalkede områder i blodårerne omkring hjertet.
22 procent af alle europæere dør af sygdomme, der er relateret til åreforkalkninger og blodpropper. Symptomerne på åreforkalkningssygdomme er brystsmerter ved stress eller fysisk aktivitet. Den typiske patient er over 50 år.
Samuel Schmidt og Claus Graff er uddannet i Sundhedsteknologi fra AAU med speciale i medicinske systemer og signaler. I dag er de begge Ph.D.-studerende. Projektet følges af lektor Johannes Struijk og af overlæge og professor Egon Toft.

Yderlig informationer

  • Formand for Medicoindustrien Morten Falck Larsen, mobil 26 72 48 10
  • Samuel Schmidt, Ph.D.-studerende, AAU, tlf. 96 35 74 56, mobil 28 70 43 74
  • Claus Graff, Ph.D.-studerende, tlf. 96 35 74 56, mobil 61 33 33 69
  • Professor, overlæge og prodekan Egon Toft (vejleder på projektet), tlf. 40 18 98 19.
  • Generel pressekontakt, AAU: Tor Bagger, tlf. 96 35 96 44, mobil 20 73 68 45