Vestas og AAU sammen om stort strategisk forskningsprogram

Det bliver det mest omfattende samarbejde mellem en vindmølleproducent og et universitet nogensinde, når Aalborg Universitet og Vestas i denne uge indgår et strategisk samarbejde. Aftalen skal styrke både forskning, industri og studerende.

Lagt online: 30.08.2007

Vestas tager et vigtigt skridt i udviklingen af fremtidens vindmøller gennem et nyt, strategisk samarbejde med Aalborg Universitet. Forskningsprogrammet Vestas Power Programme er det mest omfattende samarbejde mellem en vindmølleproducent og et universitet til dato. De kommende fem år vil programmet styrke forskning og udvikling inden for effektelektroniske komponenter og systemer til brug i vindkraftindustrien.

- Vestas Power Programme er et vigtigt skridt i vores målrettede indsats for at styrke samarbejdet med verdens førende uddannelsesinstitutioner inden for vindkraft. Med programmet løfter og accelererer vi forskningen inden for effektelektronik – en forskning, der er afgørende for industriens fortsatte udvikling, siger Finn Strøm Madsen, der er direktør for Vestas Technology R&D.

Vestas Power Programme yder i de kommende fem år støtte til tre forskningsprogrammer inden for vindkraftværker, effektelektronik og energilagring, der tilsammen vil omfatte mindst ti Ph.d.-projekter. Desuden vil der gennem programmet blive uddelt en række legater til danske og udenlandske kandidatstuderende ved AAU’s Institut for Energiteknik. Endelig medfører Vestas Power Programme også finansiering af et femårigt professorat, som er omdrejningspunkt for forskningsprogrammerne.

Dekanen på Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU er også begejstret for den nye Vestas-aftale:
- Vi er meget glade for så omfattende et samarbejde med verdens største vindmøllevirksomhed, der både understøtter vores uddannelser, vores infrastruktur og vores stærke forskningsmiljø inden for området. Det bliver ganske enkelt en aktivitet i international topklasse, siger dekan Frede Blaabjerg.

Vestas forventer, at forskningsindsatsen vil lede til en række gennembrud, der vil gøre det muligt at producere møller med større kapacitet og forbedret effektivitet og funktionalitet. Denne udvikling er en vigtig forudsætning for at møde udfordringerne med større integration af vindkraft i elnettet i fremtiden.

- Vestas ser det som en vigtig opgave at støtte de største talenter inden for forskning og udvikling af højteknologiske vindkraftsystemer og derved investere i fremtidens eksperter. Vestas Power Programme giver deltagerne en unik mulighed for at udvikle de højt specialiserede kompetencer, industrien efterspørger og samtidig styrke interessen for de unikke karrieremuligheder, den hastigt voksende, globale vindkraftindustri tilbyder, siger Finn Strøm Madsen.

I 2006 opnåede forskningsgruppen inden for effektelektronik på Aalborg Universitet en placering som nummer to blandt de førende uddannelsesinstitutioner på området i en opgørelse fra den europæiske effektelektronik-industri.

Energiteknikkonference med fokus på vindenergi

Aalborg Universitet er i næste uge vært for Europas største energiteknikkonference EPE2007, hvor omkring 1000 industrifolk og energiforskere fra hele verden samles for at udveksle de seneste forskningsresultater og studere de nyeste energitekniske produkter indenfor bl.a. vindenergi.

Tid og sted:

Pressen inviteres til reception fredag den 31. august kl. 14.00, hvor Vestas Power Programme præsenteres officielt, og aftalen underskrives. Receptionen finder sted på AAU, Pontoppidanstræde 101, rum 19.

Fakta om Vestas

Vestas er verdens førende leverandør inden for vindteknologi og en drivende kraft i udviklingen af vindkraftindustrien. Vestas’ kerneområde omfatter udvikling, fremstilling, salg, markedsføring og vedligeholdelse af vindkraftsystemer, der udnytter vindens energi til at producere elektricitet.
Vestas har opstillet flere end 32.500 vindmøller i mere end 60 lande verden over, og koncernen beskæftiger i dag flere end 12.300 medarbejdere.

Fakta om Institut for Energiteknik, AAU

Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet er internationalt anerkendt og blev af en brancheforening kåret som Europas næstbedste forskningscenter inden for effektelektronik sidste år. Instituttet underviser, forsker og formidler viden inden for elektrisk og termisk energiteknik, og instituttets seks sektioner har alle samarbejde med erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og universiteter i ind- og udland. Blandt forskningsområderne er fordeling af elektricitet, energioptimalt design, brændselscellesystemer og forbrænding af komplekse brændsler.

Yderligere oplysninger