Videnskabsministeriet har netop offentliggjort resultatet af de danske forskningsinstitutioners indsats på kommercialiseringsområdet. Det er således muligt at sammenligne blandt andet universiteternes resultater inden for indberettede opfindelser, aftaler om teknologioverførsel med erhvervslivet, kommercialiseringsindtægter og patenter. Tidligere på foråret kunne Aalborg Universitet offentliggøre, at man for første gang har overskud på kommercialiseringsindsatsen og samlet set tjener penge på at bringe forskernes opfindelser videre ud i verden. Nu viser den nationale statistik, at AAU også klarer sig overbevisende godt i sammenligning med de andre danske universiteter.
Eksempelvis står AAU for mere end 40 procent af alle de teknologisalg, der på landsplan er indgået mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv (tallet omfatter reelle salg, licensaftaler og optionsaftaler). Det skyldes især den tilgang til partnerskaber, som man fra AAU’s side har valgt at satse på.
- Vi har erfaret, at det er vigtigt at få virksomhederne ind i processen på et relativt tidligt tidspunkt. Via vores forskellige erhvervsnetværk kan vi ofte etablere et samarbejde med en virksomhed, allerede når man har en opfindelse på bordet, i stedet for at bruge lang tid og mange ressourcer på patenteringsarbejde, der måske endda bevæger opfindelsen i en retning, som en virksomhed ikke efterspørger i den sidste ende. Det er en vigtig årsag til, at vi er lykkedes så godt med at få opfindelserne ud over rampen, forklarer dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter på AAU.
Prioriteringen med at inddrage erhvervslivet tidligt i forskningssamarbejde i stedet for som udgangspunkt at søge patent, kan også aflæses i den nationale statistik, hvor AAU er repræsenteret med blot fire indleverede patentansøgninger i 2007, mens AAU’s 37 licens-, salgs- og optionsaftaler udgør næsten 42 procent af denne type aftaler på landsplan. I sammenligning har den næstmest indberettende institution, DTU, indgået 13 aftaler af denne type i 2007.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at det her på AAU er højt prioriteret, at vi får vores nye idéer ud i verden, så samfundet kan få gavn af dem, i stedet for at vi poster penge i viden, der ikke kommer meget længere end videnskabelige artikler i lukkede akademiske kredse, påpeger Frede Blaabjerg.
- Vi sammenligner os på mange områder med en række internationale universiteter, og i den sammenhæng er vi ret stolte af at kunne præstere et overskud på kommercialiseringen, hvilket mange førende amerikanske universiteter eksempelvis ikke kan, tilføjer han.
Kommercialiseringsarbejdet på universiteterne er forbundet med store udgifter, og Aalborg Universitets flotte resultater skal endda ses i lyset af, at udgifterne er skåret ned. I forhold til 2006 er udgifterne til kommercialisering næsten halveret til ca. 1,68 millioner kroner. Til sammenligning har DTU brugt mere end 11 millioner, Københavns Universitet 5,8 millioner og Århus Universitet 5,6 millioner kroner. Trods reduktionen i udgifter har Aalborg Universitets Patent & Kontraktenhed i 2007 solgt langt mere og skabt bedre resultater end i 2006. Nyhedsmagasinet Ingeniørens profilanalyse i maj 2008 viste også, at Aalborg Universitet er dansk topscorer inden for forskningsperformance.
Fakta
- I 2007 modtog Patent- og Kontraktenheden på AAU 62 indberetninger om opfindelser (hidtidige rekord var 55 i 2005), indgik 855 aftaler (i 2006 var tallet 627), og præsenterede et overskud på ca. 3 millioner for AAU’s kommercielle aktiviteter i 2007. Det er første gang nogensinde, at AAU har overskud på sine kommercielle aktiviteter.
- Patent- og Kontraktenheden varetager alle opgaver knyttet til indberetning af opfindelser, patentering og kommercialisering samt legalitetskontrol, udarbejdelse og forhandling af de aftaler, som indgås mellem universitetet og det omkringliggende samfund vedrørende kommercialisering, forskning eller konsulentarbejde.
- Patent- og Kontraktenheden har i løbet af 2007 godkendt og indgået i alt 855 bevillinger og samarbejdsaftaler, herunder forskningssamarbejdsaftaler, konsortieaftaler og, konsulentaftaler. Universitetet har modtaget ca. 250 millioner i ekstern finansiering via disse aftaler.
- Læseguide til 2007-tallene: Tallene for 2007 er ikke på alle områder direkte sammenlignelige med 2006, da de mange fusioner blandt danske forskningsinstitutioner blev gennemført i 2007. Det vil for eksempel sige, at Århus Universitets tal for 2007 inkluderer Danmarks Jordbrugsforskning, DTU’s tal inkluderer Risø, og tallene for Københavns Universitet inkluderer Landbohøjskolen. AAU fusionerede i 2007 med Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), men SBI har ikke indberettet opfindelser i 2007.
Yderligere oplysninger
- Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 99 40 96 31, mobil 21 29 24 54
- For konkrete eksempler på kommercialiseringsarbejde og licensaftaler kontakt AAU Innovation: Per Marc Pedersen (tlf. 99 40 99 07, mobil 28 68 77 00) eller Peter Rasmussen (tlf. 99 40 93 35)
- Se den nationale kommercialiseringsstatistik i elektronisk form