Neurodan udspringer af den sundhedsteknologiske forskning på Aalborg Universitet, og nu er virksomheden i færd med at skabe en egentlig produktion netop i universitetets faciliteter, hvor virksomhedens implantatprodukter kan samles under særlige forhold. Neurodan er i dag ejet af den tyske sundhedsgigant Otto Bock Healthcare GmbH, der har godkendt de ombyggede renrumsfaciliteter på AAU’s Institut for Fysik & Nanoteknologi, så produktionen kan placeres i Aalborg. I renrum bliver luften filtreret, så den er næsten fri for støv og partikler, og Neurodan har brug for adgang til de dyre og avancerede renrum for at kunne etablere sine produktionsfaciliteter. Årsagen er, at når implantatprodukterne skal pakkes, må intet uønsket slippe ind, da dette vil kunne forårsage problemer, når implantaterne skal indopereres.
- Med vores nye bygninger, der åbnede tidligere i år, har vi fået langt bedre muligheder for at forfølge planen om at byde virksomheder indenfor i laboratorierne til forskellige former for samarbejde, siger institutleder Kjeld Pedersen.
- Den nye aftale med Neurodan er vigtig for udviklingen af medicoområdet i Nordjylland, som AAU er meget involveret i, og den er derudover en spændende udfordring for hele vores organisation, der har tilpasset faciliteterne, så alle kan få det bedste ud af samarbejdet, forklarer han.
Renrum er nødvendige i arbejdet med nanoteknologi og mikroteknologi og er meget dyre at etablere, og for Neurodan er det således en fordel at kunne starte sin produktion op i allerede eksisterende renrum. I Aalborg Universitets bygninger på Skjernvej får virksomheden adgang til 150 m2, hvoraf halvdelen er renrum.
- Vi etablerer produktionen i Aalborg for at gøre det muligt for Neurodan at udvikle sig som medicofirma og være på forkant med udviklingen. Vi regner med at være i gang i løbet af i år, i første omgang med 5-10 arbejdspladser, og vi staser på at kunne udvide produktionen og etablere større faciliteter i løbet af de kommende år, siger Neurodans produktionsansvarlige Kim Møller Nielsen. Han understreger, at implantater er en produkttype, der er lang tid om at komme på markedet, og at man derfor kun meget langsomt kan eskalere virksomheden.
Neurodan udspringer af resultater på AAU’s Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI), som er internationalt anerkendt for sin forskning inden for blandt andet sundhedsteknologi. Virksomheden udvikler nyskabende implantater, der genskaber kropsfunktioner for patienter med skader på centralnervesystemet. Det vigtigste produkt er i dag ActiGait, der afhjælper dropfod, som er en lidelse, nogle personer får efter en hjerneblødning. Dropfod forringer patientens evne til at gå, fordi han eller hun ikke er fuld ud i stand til at løfte samt styre sin fod, men med en implanteret elektrode under huden i låret kan ActiGait aktivere de nedre benmuskler, som løfter foden.
Yderligere informationer
- Kjeld Pedersen, institutleder for Institut for Fysik & Nanoteknologi, tlf. 99 40 92 20, mobil 29 25 31 15
- Kim Møller Nielsen, Neurodan, tlf. 99 33 70 77, mobil 20 69 45 92, ansvarlig for produktion, indkøb og logistik (sourcing)
- Mere om Institut for Fysk & Nanoteknologi
- Mere om Neurodan
- Mere om Neurodans produkt ActiGait