Det er en af de helt store forskningsaftaler, Aalborg Universitet og DONG Energy i dag underskrev. Den strategiske rammeaftale skal skabe en endnu bredere og stærkere vifte af energirelaterede aktiviteter inden for både forskning, udvikling og uddannelse. Over tre år bevilliger DONG Energy 15 millioner kroner til forskningsprojekter og energiuddannelsen på AAU.
Blandt målene i aftalen er, at DONG Energy og AAU i fællesskab kan udveksle videnskabelig viden om energiteknologi og udvikle nye energi- og miljøteknologier med direkte relevans for fremtidens energiproduktion.
– Energi er et helt centralt område for Aalborg Universitet, så vi er enormt glade for at kunne styrke både forskningen, uddannelserne og erhvervssamarbejdet gennem en så stor aftale. Der er slet ingen tvivl om, at den vigtige internationale position, Aalborg Universitet i dag har inden for energiteknik, bliver yderligere styrket gennem disse nye aftaler, siger dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter på AAU.
Han glæder sig over, at rammeaftalen på én gang styrker forskningen i fremtidens energi, samarbejdet med DONG Energy og de energirelaterede ingeniøruddannelser, hvor AAU ønsker at være helt i front. Den strategiske aftale indebærer blandt andet finansiering af en internationalt anerkendt professor, en lang række forskningsprojekter, udbygning af det faglige netværk og en fælles konference hvert år.
Hos DONG Energy understreger koncernchef Anders Eldrup, at et tæt samarbejde mellem virksomheden og AAU er af stor betydning.
- Vi har en spændende opgave foran os med at producere energi til fremtiden. Derfor har vi behov for højt kvalificeret arbejdskraft, der kan løfte teknisk krævende udfordringer. Samtidig skal vi være i tæt kontakt med den nyeste viden inden for energi- og klimateknologier. Her kan Aalborg Universitet bidrage, og netop samarbejde på tværs af erhvervsliv og uddannelses- og forskningsinstitutioner er afgørende for, om Danmark kan være i førersædet inden for fremtidens energiteknologiske forskning, siger Anders Eldrup.
Rammeaftalen indgås samtidig med, at AAU indtræder som aktionær i MBD Offshore Power i Frederikshavn med en andel på 10 procent. MBD, der har DONG Energy som hovedaktionær, arbejder med offshorebaseret vedvarende energi og har samarbejdet med AAU siden 2001, hvilket blandt andet har resulteret i udviklingen af en ny type fundament til havvindmøller. MBD fokuserer i særlig grad på udvikling af nyskabende løsninger inden for havvindmølleparker.
Fakta
- De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter på Aalborg Universitet har over 6200 studerende og satte sidste år rekord med næsten 1100 nye ansøgere inden for de tre videnskabelige hovedområder. Inden for energiområdet er blandt andet Institut for Energiteknik internationalt anerkendt og blev i 2006 kåret som Europas næstbedste forskningscenter inden for effektelektronik.
- MBD Offshore Power arbejder med forskning og udvikling inden for offshorebaseret vedvarende energi. I samarbejde med AAU har MBD blandt andet udviklet en ny type fundamentløsning til havvindmøller. AAU indtræder som aktionær med 10% andel i MBD. DONG Energy er hovedaktionær med godt 50%, og med optagelsen af AAU som aktionær forventer MBD at kunne accelerere og målrette indsatsen mod nyskabende løsninger inden for opførelse og drift af kommende havvindmølleparker. DONG Energy og MBD har indgået aftale med AAU om til sammen finansiering af fem Ph.d’ere, der skal bidrage til at fremme nyskabelser og erkendelser inden for den offshorebaserede vedvarende energi.
- Formålene med forsknings- og udviklingsdelen af den nye aftale er at udveksle teknisk/videnskabelig viden, udvikle nye energiteknologier gennem samarbejdsprojekter, herunder miljøteknologier med direkte relevans for energiproduktion, tilstræbe immaterialretlig beskyttelse af den udviklede teknologi med henblik på overdragelse af rettigheder til DONG Energy på markedsmæssige vilkår.
- Aftalen skal blandt andet i hvert af de tre år opstarte fem energiteknologiske Ph.d.-projekter og to post-doc-projekter, ansætte af en forskningsprofessor af internationalt format, udbygge det faglige netværk, gennemføre en fælles årlig konference, koordinere ansøgning hos nationale og internationale programmer og fonde, øge kendskabet til de karrieremuligheder for studerende og kandidater, sikre undervisning og vejledning på højeste internationale, faglige niveau og styrke energiuddannelsen på AAU.
Kontakt
- Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 99 40 96 31, mobil 21 29 24 54
- Ulrik Frøhlke, DONG Energy, Media Relations, DONG Energy, mobil 2484 9725