Arkitekturstuderende møder volden i det offentlige byrum

Studerende fra AAU har arbejdet sammen med politifolk og kunstnere for at skabe en alternativ tilgang til debatten om vold og usikkerhed i byerne. En kreativ udstilling med alt fra interaktiv parkbelysning til arkitektur, der ændrer sig efter brugerne, kan i den kommende tid opleves i Horsens Statsfængsel.

Lagt online: 03.03.2008

Undervisere og studerende på Arkitektur & Design, Aalborg Universitet, har sat sig for at finde alternative vinkler på den offentlige voldsdebat, der for tiden ofte fokuserer på kriminalpræventive tiltag, strengere straffe, mere overvågning, flere patruljer eller mere belysning i de offentlige rum. Spørgsmålet, der skulle pirre de studerendes kreativitet, refleksion og tekniske sans, gik på, om man kunne forestille sig andre måder at gribe problematikken an.

I de sidste mange uger har Nordjyllands Politi, lysdesignere, lokale kunstnere, forskere, arkitekter og byplanlæggere inspireret næsten 60 studerende fra Arkitektur & Design til at skabe alternative løsninger, der kan bruges som indspark i de meget aktuelle debatter. Resultatet er syv interaktive installationer med blandt andet medierende arkitektur, skjulte budskaber i graffiti og interaktivt tv i byrummet – og alt dette skal være med til at iscenesætte den enkeltes refleksioner om overvågning såvel som byens kvaliteter.

- Vores mål er at projekterne skal indgå som en del af den offentlige debat, for diskussionerne handler jo om, hvad det betyder at føle sig tryg. Tanken er at forsøge at bruge teknologien til at iscenesætte møder mellem mennesker i stedet for blot at vurdere på en graf, hvornår vi føler os trygge i byens offentlige rum, forklarer Esben Skouboe Poulsen, der som underviser på Arkitektur & Design-uddannelsen har været med i initiativet.
- Når omgivelserne tvinger dig til at reflektere over din egen tilstedeværelse i byen, er du ikke længere blot én borger blandt mange. Pludselig handler det for eksempel om, at dine bevægelser er med til at skabe lys for andre, siger han med henvisning til en af installationerne.



Når man bliver bevidstgjort om sin egen eksistens i byens rum, kommer man til at reflektere over sine handlinger, og dermed bliver man mere ansvarlig. Opgavespørgsmålene til de unge arkitektur- og design-studerende har derfor handlet om, hvad der sker, når begivenheder skaber utryghed og frygt i hverdagen, om arkitekturen kan være med til at forandre dette, og om digitale teknologier kan medvirke til at løse nogle af problemerne. Blandt de kreative forslag fra de studerende er syv forslag blevet udvalgt og videreudviklet, og disse syv interaktive installationer kan fra tirsdag d. 4. marts ses på en utraditionel udstilling i den gamle celleafdeling på det tidligere Horsens Statsfængsel.

Et af de faglige mål bag Situation P, som projektet kaldes, er at give de teoretiske og eksperimentelle studier på universitet et afsæt i den bymæssige hverdag. De syv interaktive installationer har temaerne Selvrefleksion, Medierende arkitektur, Urbane Territorier, Leg, Interaktiv parkbelysning, Budskaber i graffiti samt Interaktiv tv-installation. Installationerne er blevet til i samarbejde med og efter oplæg fra Nordjyllands Politi, lysdesigner Jesper Kongshaug, nordjyske undergrundskunstnere og slottet i Herning. I starten af april flytter udstillingen til Aalborg.

Yderligere oplysninger

  • Esben Skouboe Poulsen, underviser på Arkitektur & Design, AAU, tlf. 22 14 68 88 
  • Udstillingen i det tidligere Horsens Statsfængsel åbner tirsdag d. 4. marts kl. 19. Projekterne udstilles frem til 1. maj 2008 
  • Besøg Institut for Arkitektur & Design eller læs om uddannelsern