Boliger skal være tilgængelige for ældre og handicappede

Hensynet til ældre og personer med handicap ligger ikke på rygmarven hos arkitekterne, når de skal i gang med at planlægge og projektere nye boliger. Det er der mange grunde til. En af dem er den enkle, at det simpelthen er svært at tænke de mange særlige hensyn ind i bygningens helhed, så personer med nedsatte funktionsevner kan bo i boligerne på egen hånd.

Lagt online: 03.09.2008

Men med den nye SBi-anvisning 222: Tilgængelige boliger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet er det let og hurtigt både at få et samlet overblik over krav, vejledninger og anbefalinger samt detaljerede anvisninger på, hvordan opgaven kan løses.

For løses skal den. I det nye Bygningsreglement 2008 (BR08) er krav om tilgængelighed fastholdt som mindstemål, mens resten af bygningsreglementet er baseret på funktionskrav. Myndighederne anser kravene om tilgængelighed for ufravigelige, og dermed har de den samme juridiske gyldighed som f.eks. kravene til konstruktioner og brandsikkerhed.

Det kan lyde omstændeligt og dyrt at tage de nødvendige handicaphensyn, men behøver ikke at være det, viser en undersøgelse, som Nordisk Råd udgav i 2003. Her konkluderes det, at en høj grad af tilgængelighed ikke vil gøre nybyggeri ret meget dyrere, og man sparer penge til hjælpeforanstaltninger til mennesker med nedsatte funktionsevner.

Alle kan fremtidssikre deres boliger

SBi-anvisningen er bygget op som Bygningsreglementet og gengiver paragrafferne i reglementet, så det er let at se, hvad der er krav, vejledning og SBi-anbefaling. Anbefalingerne er i mange tilfælde vist i tre kvalitetsniveauer:
– C-niveauet er det mindste, og er det niveau som lovkravene i BR08 går ud fra.
– B-niveauet øger komforten for personer med handicap, f.eks. i forbindelse med vendearealer for kørestolsbrugere, dørbredder og højde på dørtrin
– A-niveauet er ofte kun nødvendigt, når der er tale om plejeboliger. Boliger for egentligt plejekrævende personer er dog ikke anvisningens emne.

"Foruden at medvirke til at gøre boliger mere egnede for personer med handicap, kan anvisningen også bruges af alle til at fremtidssikre deres bolig, så den lettere kan bruges, når man bliver ældre", siger Lone Sigbrand, der er tilgængelighedsrådgiver på SBi og medforfatter på anvisningen.

Anvisningen erstatter SBi-anvisning 195: Boligers tilgængelighed fra 1998. Til forskel fra den tidligere udgave så omhandler den nye SBi-anvisning 222 kun selve boligen. Til gengæld henvises til elektroniske tjeklister i tilknytning til BR08 om boligens omgivelser, der gratis kan hentes på sbi.dk. '

Den nye udgave bygger på bl.a. forskningsbaseret viden og erfaringer og er et supplement til og langt mere omfattende end SBi-anvisning 216: Anvisning om Bygningsreglementet 2008, når det gælder tilgængelighed.

SBi-anvisning 222: Tilgængelige boliger kan bestilles som e-bog eller i papirudgave på sbi.dk

Yderligere oplysninger