Danske studerende skal udtænke energiløsninger med Kina og USA

En opgave sendes to gange rundt om Jorden, så studentergrupper i tre verdensdele kan samarbejde om det samme problem. AAU er med til at arrangere den nyskabende innovationskonkurrence, der udnytter globaliseringen og tidszonerne konstruktivt.

Lagt online: 17.03.2008

I dagene efter påske skal studerende i Aalborg, Beijing i Kina og Brigham i USA holde et samarbejde kørende nonstop i 48 timer – uden at møde hinanden fysisk. Aalborg Universitet er internationalt kendt for sin forskning og sine uddannelser på det energitekniske område, og fra den 25. til den 27. marts bliver de studerende centrum for et af de internationale initiativer.

Global InnoEvent er en hidtil uset form for studenterkonkurrence, hvor studerende på Aalborg Universitet, Tsinghua Universitetet og Brigham Young University skal samarbejde om et energiteknisk problem. Hvert sted placeres tre grupper af studerende, som på tværs af landegrænser og tidszoner samles i tre hold. Holdene stilles en opgave, der skal løses med internationalt teamwork, hvor stafetten gives videre, når arbejdsdagen i ens eget land slutter. På den måde kommer idéer, beregninger, resultater og konklusioner to gange rundt om Jorden, før de 48 timer er gået.

- Vi vil gerne give de studerende reelle erfaringer med internationalt ingeniørarbejde, og det her er en enormt spændende måde at gøre det på. For blot få år siden var global innovation og ”open innovation” noget, man kun talte om, men i dag er mange erhvervsfolk og især ingeniører i kontakt med hele verden i forbindelse med deres arbejde, forklarer professor Lasse Rosendahl, der er en af hovedarkitekterne bag Global InnoEvent.

- Et af målene med konkurrencen er at sætte fokus på nye metoder til at skabe innovation og produktudvikling i en global kontekst. Så de studerende skal ikke alene have de tekniske løsninger i tankerne, men også kunne videreformidle deres resultater effektivt til grupperne i udlandet, siger han.

Det internationale samarbejde mellem de studerende, der skal udveksle idéer og resultater, når bolden sendes videre til et nyt land, foregår virtuelt via Skype, webcam, e-mail osv. Inden selve opgaven går i gang, bliver de studerende i Aalborg varmet op med et kursus i radikal idéudvikling og innovation, som universitetets Kreativitetslaboratorium står for. Den opgave, de studerende skal løse, handler om at skabe nye idéer til at løse et af de energiproblemer, der er højaktuelt i forbindelse med den megen snak om klimaændringer – men det præcise emne er fortroligt, indtil startskuddet lyder tirsdag morgen, så de studerende ikke har mulighed for at snakke sammen inden konkurrence.
 

Yderligere oplysninger

  • Professor Lasse Rosendahl, Institut for Energiteknik, AAU, tlf. 99 40 92 63, mobil 21 45 11 14 
  • Koordinator Nanna Tribler, SEA, Aalborg Universitet, tlf. 99 40 72 74, mobil 29 43 76 43
  • Mere om energiuddannelserne på AAU
  • Den danske del af Global InnoEvent 2008 foregår i Aalborg, Pontoppidanstræde 103 (rum 56A og 56B) fra tirsdag den 25. marts om morgenen.