Naboer til vindmøller kender til den konstante ”swish-swish”-lyd fra vingerne og til de rumlende og hvinende lyde fra mølletoppen. Forskere og ingeniører over hele verden arbejder til stadighed på at nedbringe støjniveauet i vindmøllerne, og til næste år sætter mange af dem kurs mod Danmark. Aalborg Universitet er nemlig blevet udpeget til at være vært for en international konference om vindmøllestøj i juni 2009. På konferencen vil forskere, udviklere, producenter, planlæggere og miljøfolk diskutere blandt andet målemetoder, lyddæmpning, lydudbredelse, støjgener og grænseværdier.
- Strøm fra vindmøller er jo suverænt godt for det globale miljø, men møllerne må ikke belaste det lokale miljø for meget, for så vil folk ikke have dem i deres område. I den sammenhæng er støjgener noget af det, folk oftest peger på som et problem, siger professor Henrik Møller fra Aalborg Universitet.
Protester fra borgere, der er utilfredse med lyden af vindmøller, er et fænomen, der ikke kun kendes i Danmark, men i hele verden. Ikke mindst for den store vindmølleindustri, der findes i Danmark er det afgørende, at møllerne kan stilles op uden gener for naboerne – og det er afgørende, at man kan overbevise beboergrupper og politikere om det. Der forskes mange steder i, hvordan man kan dæmpe støjen, men det er ikke muligt at fjerne den helt. Derfor arbejder man på AAU’s Sektion for Akustik løbende med at skabe et videnskabeligt grundlag for, hvad der kan accepteres af støj, så der både kan opstilles vindmøller og skabes trygge forhold for folk i nærmiljøet.
Konferencen Wind Turbine Noise 2009 er den tredje i en række af konferencer, som holdes hvert andet år under INCE (International Institute of Noise Control Engineering).
- Vi er meget glade for at kunne afholde konferencen i samarbejde med Aalborg Universitet. Jeg har kendt til arbejdet på Sektion for Akustik i mange år, og jeg er imponeret over deres resultater, blandt andet deres banebrydende arbejde med lavfrekvent støj. Lavfrekvent støj er nogle gange årsag til klager over vindmøller. Til konferencen i Berlin havde vi 120 deltagere, og sidste år var vi flere end 160 i Lyon. Vi glæder os til at byde op mod 200 deltagere velkommen i Aalborg i 2009, siger dr. Geoff Leventhall fra INCE.
Wind Turbine Noise 2009-konferencen i Aalborg afholdes kun få måneder før det internationale energitopmøde i København.
Yderligere oplysninger
- Professor Henrik Møller, Sektion for Akustik, AAU, tlf. 99 40 87 11 (gælder både fastnet og mobil)
- Forskningsassistent Steffen Pedersen, Sektion for Akustik, AAU, tlf. 99 40 87 23
- International Institute of Noise Control Engineering