Glasfacader kan overholde de nye energikrav

Nogle har spået glassets død som facademateriale, fordi det efter sigende ikke skulle kunne overholde de nye energikrav i bygningsreglementet fra april 2006. Men det kan sagtens lade sig gøre at opføre arkitektonisk spændende byggerier med glasfacader og samtidig overholde energikravene. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, som forskningschef Søren Aggerholm har stået for.

Lagt online: 16.01.2008

Glas har de seneste 10-15 år været det foretrukne facademateriale på virksomheders domicilbyggerier. Så der var en vis bekymring blandt arkitekter og bygherrer om, hvorvidt det stadig kunne lade sig gøre at bygge kontorhuse med store glasfacader, da de nye energikrav blev indført.

"Den bekymring er nu manet i jorden, og der er kommet nogle særdeles spændende byggerier ud af de første eksempler, både arkitektonisk og energimæssigt", siger Søren Aggerholm og peger på undersøgelsens to byggerier: Domicilerne for Energinet.dk, der er ved at være indflytningsklart, hhv. Carl Allers Etablissement A/S, der er under opførelse.

Frivillig tilslutning til skærpede energikrav

De to byggerier har fået byggetilladelse og er gået i gang før bestemmelserne om de nye energikrav trådte i kraft, så der er tale om, at begge bygherrer frivilligt ønskede at opfylde de kommende, skærpede energikrav.

"Vi ønskede først og fremmest at opføre et lyst og åbent byggeri, som vores medarbejdere kan føle sig godt tilpas i. Vi ville også sikre et energieffektivt byggeri, og det betød, at vi på grund af energirammen ikke fik så store gladfacader, som vi i udgangspunktet kunne tænke os. Men i dag, hvor byggeriet er færdigt, er vi ovenud tilfredse med lysindfald, transparens og åbenhed, især de store glasgavle er vi meget glade for", siger produktchef Jens Jørgen Rype fra Energinet.dk.

Fra Carl Allers Etablissement A/S lyder det:

"Vi var interesserede i både at bygge Allerhuset efter den nye energiramme og at få en væsentlig del af dagslyset fra store glasfacader. Begge dele har vi fået opfyldt. Med det store glasatrium, der går gennem alle etager, var den store udfordring at etablere både udvendig og indvendig solafskærmning, så medarbejderne får et godt arbejdsmiljø uden generende lysreflekser i deres lysfølsomme skærme. Det mener vi er lykkedes", siger bygherrerådgiver for Allerhuset Michael Bang. Allerhuset forventes færdigt i 2009.

I begge byggerier er energieffektiviteten tænkt med tidligt i projekteringen. Der er således sørget for ikke bare god isolering og godt dagslys, men også god sol- afskærmning ved glasfacaderne, styring af belysningen efter dagslyset og effektiv ventilation og køling.

"Når energieffektiviteten tænkes med ind fra begyndelsen, bliver investeringen for at opnå et energieffektivt byggeri væsentligt lavere, og totaløkonomien, inklusive både opførelse og drift, bliver gunstigere", siger Søren Aggerholm, der har udført undersøgelsen i samarbejde med glas- og facadeindustrien.

Yderligere oplysninger