Indfangning af virksomhedernes globale udvikling

Virksomheders internationale aktiviteter, herunder globale talentledelse, undersøges på 3-dages forskningskonference på AAU

Lagt online: 23.10.2008

Center for International Virksomhedsøkonomi ved Aalborg Universitet afholder i dagene 27-29. oktober en international konference om virksomheders internationale aktiviteter. Det er den 3. i rækken, og siden den første i 2004 har globaliseringen taget nye former.

- For at indfange den globale udvikling prøver vi at bringe forskere sammen, som undersøger denne udvikling i virksomheder i de udviklede markedsøkonomier, i udviklingslande og i de såkaldte overgangsøkonomier. Det er nemlig i samspillet mellem virksomheder fra disse 3 typer økonomier, at dynamikken i den globale økonomi kan aflæses, siger Olav Jull Sørensen, professor i international virksomhedsøkonomi ved Centret.

- De nye trends, vi ser, er, at større danske virksomheder nu internationaliserer deres forsknings- og udviklingsfunktion. Dette var for blot nogle år siden utænkeligt og betragtet som at sælge ud af kernekompetencen. Vi ser også, at det er datterselskaber, der etableres, mens joint ventures er i stærk tilbagegang, så snart landene tillader etablering af egne afdelinger. Interkulturel ledelse og jagten på udenlandske ledertalenter er ligeledes på dagsordenen både hos forskere og virksomheder. Derfor afvikler vi også den 29. et specielt symposium inden for rammerne af konferencen med fokus på, hvad vi kalder ’global talentledelse’, hvor vi har tre udenlandske professorer til at belyse emnet, fortæller Olav Jull Sørensen.

Centret benytter samtidig den internationale konference som platform for at udnævne tre udenlandske adjungerede professorer inden for interkulturel ledelse. Det sker som et led i udbygningen af dette fagområde og i samarbejde med Grundfos og støttet af Poul Due Jensen Fonden. I takt med at grænserne bliver mere og mere åbne for både varer og kapital, møder virksomhederne de fremmede kulturer. Traditionelt har disse været anskuet som barrierer, men i dag er der meget mere vægt på at udnytte den diversitet, som kulturer repræsenterer, positivt. Kulturen bliver således en ressource og ikke en barriere.

Konferencen hører med sine ca. 75 deltagere ikke til de store i branchen. Arrangøren har lagt vægt på at have gode ”key note-speakers”, som kan skabe en debat, og have tid til at diskutere de enkelte forskeres oplæg grundigt.

’The 3rd International Conference on Internationalisation of Companies and Inter-Cultural Management’ afholdes på Rebild Comwell Hotel med åbning den 27. oktober kl. 13.00.

Se program her

Fakta om Center for International Virksomhedsøkonomi

  • Center for International Virksomhedsøkonomi står bag AAU’s cand.merc.-uddannelse i international virksomhedsøkonomi med årligt optag på 50 studerende fra 12-15 lande.
  • Uddannelsen fejrer næste år sit 25. års jubilæum.
  • Centret dyrker, hvad det selv doserer, og har forskningspartnere og projekter i bl.a. Afrika, Asien og Europa. Centret er bl.a. med i et EU-projekt, hvor man sammen med et tysk, to vietnamesiske og et kinesisk universitet har udviklet en specialisering i Asian-European Management.

Kontakt

  • Prof. Olav Jull Sørensen. Tlf.: 9940 8322. E-mail: ojs@business.aau.dk