Lysstyring kan give besparelser på 50 pct.

Forbruget af elektrisk lys i bygninger kan i gunstige tilfælde reduceres med op til 50 pct., hvis man bruger automatisk lysstyring. Det fremgår af den nye SBi-anvisning, Lysstyring, der viser, hvordan man ved hjælp af lysstyringssystemer skaber arbejdspladser med gode lysforhold og behagelige temperaturer, samtidig med at elforbruget i bygningerne nedsættes.

Lagt online: 25.03.2008

Ofte er indførelsen af lysstyring blevet mødt med suk: "Åh nej, ikke lysstyring. Det virker jo ikke". Dårlig mundtlig kommunikation i processen fra behovsanalysen til leveringen af det færdige lyssystem har ofte ført til, at systemerne ikke passede til kundernes behov, eller kunderne ikke var ordentligt instruerede i, hvordan anlæggene fungerede. Resultatet var ofte, at systemet blev slået fra med unødvendigt elforbrug til følge.

Men sådan behøver det ikke at være, siger seniorforsker Steen Traberg-Borup fra Statens Byggeforksningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet:

"Vi fandt ud af, at det var nødvendigt at gøre meget mere ud af kommunikationen mellem hvert led i processen. Den skal overvejende være skriftlig eller skemalagt med fyldestgørende oplysninger om økonomi, energi og brugerkomfort, og den skal pege på fordele og ulemper ved de forskellige typer systemer. På den måde får kunden et anlæg, der passer til behovet, og som er let at forstå og vedligeholde".

Det er Lysteknisk Selskab, Delta, SBi og en lang række rådgivere, producenter og bygherrer fra praksis, der har udarbejdet anvisningen.

Enerigrammen kan opfyldes med lysstyring

For at overholde energirammen vil det i mange tilfælde være nødvendigt at have en energieffektiv lysstyring. Det vil sandsynligvis være sådan, at de fleste bygninger ikke kan opfylde kravene i energirammen fra 2006 uden at have et eller flere belysningssystemer. Forfatterne bag anvisningen forudser derfor en stigende efterspørgsel på velfungerede anlæg.

Her er SBi-anvisningen en hjælp. Den er udformet som en håndbog, der beskriver alle led i processen. Bl.a. vejledning i hvordan de valgte systemer skal beskrives, så kommunikationen mellem alle involverede parter bliver så god som mulig, på tværs af fag og rolle. Anvisningen beskriver procedurer for indregulering og afprøvning af systemerne og giver råd om den nok så vigtige efterfølgende instruktion af brugerne, så de får nogle velfungerende løsninger.

Anvisningen indeholder et gennemarbejdet eksempel på, hvordan en proces fra bestilling til levering kan forløbe. Bagest i anvisningen findes en række appendikser, der dels beskriver de mest anvendte begreber, dels supplerer håndbogen med erfaringer fra brug i praksis.

Læs mere om eller bestil SBi-anvisning 220 Lysstyring på sbi.dk. Anvisningen kan købes som e-bog eller i trykt udgave.

Yderligere oplysninger