Miljøhensyn i bygningsdriften kan blive meget bedre

Metoderne ligger ellers lige til højrebenet, og de har hurtigt tjent sig ind. Alligevel bruger man i alt for mange tilfælde ikke de oplagte løsninger og fremgangsmåder for at bringe resurseforbruget ned i den daglige drift og vedligeholdelse af landets boligejendomme.

Lagt online: 12.11.2008

Det viser en ny forskningsrapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet. Gennem spørgeskemaer, casestudier og interviews med administratorer, beboere, boligselskaber og rådgivere har seniorforsker Jesper Ole Jensen sammen med forskere fra Danmarks Tekniske Universitet kortlagt, hvordan det står til med miljøhensynet i driften af landets etageejendomme. Et område der hidtil har levet et noget upåagtet liv uden større forskningsmæssig bevågenhed.

Undersøgelsen viste en betragtelig overvægt af boligforeninger og -ejendomme, der ikke har tænkt miljøet ind i ejendomsdriften. Ret overraskende var en af årsagerne, at man ikke ved hvordan man gør, man kender ikke til styringsmidlerne og de tekniske løsninger. Desuden ser beboerne udgifter til miljøhensyn som noget, der går fra boligvelfæren, og dertil kommer, at ejendomsadministratorerne ikke ser miljøhensyn i driften som deres opgave.

"Så umiddelbart er der et stykke vej endnu, før miljøet for alvor kommer på dagsordenen i drift og vedligeholdelse af eksisterende etageboliger. Men potentialet for forbedringer er meget stort", siger Jesper Ole Jensen.

Etageboliger omfatter lidt over en tredjedel af landets boliger, så ved her at bruge de velkendte og veldokumenterede løsninger og fremgangsmåder som f.eks. energistyring, lavenergivinduer, lavtskylstoiletter, sparepærer, vandbesparende armaturer samt videnopbygning hos beboere og driftspersonale, vil man kunne opnå en stor reduktion i resurseforbruget, til glæde for økonomien og miljøet.

Den almene sektor viser vejen

Med til billedet hører dog også flere gode eksempler på at inddrage miljøhensyn i driften, de er bare mere undtagelsen end reglen.

De gode eksempler findes overvejende i den almene sektor. I undersøgelsen sammenlignes almene og private administratorers vurdering af miljøindsatsen i deres ejendomme, og sammenligningen falder ubetinget ud til den almene sektors fordel. På stort set alle områder fra udbud af miljøydelser, gennemførsel af miljøtiltag inden for energi, vand og affald, løbende tilsyn, efteruddannelse af driftspersonalet er den almene sektor i front.

Eksempelvis mener lidt over 40 pct. af de almene administratorer, at energistyring bruges i flertallet af deres ejendomme, mens kun 10 pct. af de private administratorer mener, at energistyring blev brugt i flertallet af deres ejendomme. Og al erfaring viser, at hvis energiforbruget ikke overvåges, stiger det støt og roligt.

Hvis man i driften f.eks. benytter individuel forbrugsmåling sammen med energistyring og grønne regnskaber, kan man ofte opnå store besparelser på vand- eller energiforbruget.

Et eksempel er Brændgårdsparken, en almen boligafdeling i Herning, der efter indførelse af Grønt Diplom-ordningen har sparet 13 pct. på vandforbruget og 10 pct. af elforbruget på ét år. Et andet eksempel er Vejleåparken i Ishøj, der med energistyring og individuel måling over en længere periode har reduceret varmeforbruget med 28 pct.. Der er også boligselskaber som KAB, der med en flerstrenget og langsigtet indsats har reduceret varmeforbruget med i gennemsnit 15 pct. i samtlige af selskabets boliger.

Miljøhensyn skal være en del af god ejendomsdrift

Stigende energipriser, krav om energieffektivitet og klimaforbedring er vægtige grunde til at integrere miljøhensyn som en del af god ejendomsdrift. Der er derfor behov for bl.a.:
- at branchens aktører bliver bedre til at sælge miljøhensynet til beboere, administratorer og driftspersonale, og herunder synliggøre, at miljømæssige forbedringer også indeholder en økonomisk gevinst.
- at ejendomsdriften bliver mere professionel, f.eks. gennem tilbud om sammenhængende ydelser af administration, bygningsdrift og miljø med forståelse for den lokale brugeradfærd og evt. viden og motivation for emnet.
- at opbygge netværk, der har som formål at diskutere og inspirere til miljøstyret bygningsdrift, især inden for den private sektor.

Undersøgelsen er indeholdt i rapporten: 'Miljøstyret bygningsdrift i danske boligejendomme'. Rapporten indeholder fem eksempler på, hvordan boligforeninger og administrationsselskaber på forskellig vis har grebet miljøstyret bygningsdrift an.

BoligfondenKuben har ydet økonomisk støtte til undersøgelsen.

Læs mere på sbi.dk, hvor rapporten også kan downloades.

Yderligere oplysninger