For få måneder siden åbnede Novo Nordisk en afdeling i Aalborg, og allerede nu glæder man sig på Aalborg Universitet over at have fået en ny interessant samarbejdspartner til området.
- Vi er et ungt sundhedsvidenskabeligt fakultet i vækst, og virksomheder som Novo Nordisk vil yderligere skabe interesse blandt kommende studerende for at søge ind på Aalborg Universitet frem for andre steder. Det kan vi faktisk allerede nu se, idet der har været stor interesse blandt de nyuddannede for at søge job på Novo Nordisk, forklarer professor dr.med. Egon Toft, der er prodekan på Aalborg Universitet.
- Det er en selvforstærkende proces: Flere studerende vil tiltrække flere interessante virksomheder - der så vil tiltrække endnu flere studerende, siger han.
Denne proces er afgørende betydning i mange sammenhænge, forklarer erhvervskonsulent Finn Allan Larsen fra Erhvervsafdelingen ved Aalborg Kommune.
- Den region og det universitet, der er bedst til at servicere virksomheder med hensyn til højtuddannet specialiseret arbejdskraft, vinder kapløbet om erhvervsudviklingen, sådan som arbejdskraftsituationen er mange steder i dag, forklarer Finn Allan Larsen. Han er projektleder for den nordjyske paraplyorganisation BioMed Community, der arbejder aktivt for udviklingen af en erhvervsklynge inden for sundhedsteknologi og bio- og nanoteknologi i Nordjylland - og målsætningen er blandt andet at tiltrække virksomheder og investeringer til området. Finn Allan Larsen henviser til en artikel i ErhvervsBladet 11. juni 2008, hvor senior director Niels Michael Kamp fra Novo Nordisks Biostatistics-afdeling forklarer, hvorfor virksomheden har set en fordel i at etablere en afdeling i Aalborg. Kombinationen af nem adgang til biostatistikere og andre videnstunge medarbejdere og muligheden for at drage fordel af den dynamiske udvikling på det sundhedsteknologiske område på Aalborg Universitet fik den danske medicinal-gigant til at vælge Aalborg frem for andre placeringer i eksempelvis USA eller Japan.
Det glæder man sig over i Aalborg - men indrømmer også, at der gøres en aktiv indsats for at tiltrække nye virksomheder inden for eksempelvis det sundhedsteknologiske område.
- Vi har en meget aktiv erhvervspolitik i den her del af landet, og vi er gode til at stå sammen - politiske beslutningstagere og erhvervsliv - om fælles projekter. Derfor vil den virksomhed, der flytter til Aalborg-området og Nordjylland føle sig velkommen, påpeger Finn Allan Larsen.
Det kan man godt mærke hos Novo Nordisk, der i marts etablerede afdeling i udkanten af Aalborg.
- Vi har stor gavn af en organisation som BioMed Community, der gør en stor indsats for at rydde de sten af vejen, der måtte være, når man skal etablere afdeling et nyt sted. Og eksempelvis har vi fået til huse i forskerparken NOVI, hvor vi dels er tæt på universitetet og dels befinder os i et forsknings- og udviklingsmiljø, fortæller senior director Niels Michael Kamp fra Novo Nordisks Biostatistics-afdeling i Bagsværd.
- Når man som os arbejder med kliniske studier i udviklingen af ny medicin, er det et myndighedskrav, at vi har statistikere tilknyttet. De skal blandt andet medvirke til at designe de kliniske studier på en måde, så dokumentationen er statistisk holdbar og korrekt. Derfor mødes vi to gange årligt for at se på fremtidige projekter og vurdere, hvor meget arbejdskraft, vi skal bruge, og her kunne vi allerede i oktober 2007 se, at vi ville få et problem, hvis ikke vi kunne skaffe flere statistikere, forklarer Niels Michael Kamp.
Det kunne Novo Nordisk hverken i Ørestadsregionen eller i USA, Kina eller Japan, hvor man også har statistikere ansat - men det kunne man i Aalborg. Derfor etablerede virksomheden en afdeling i Aalborg og er allerede nu gået i samarbejde med Aalborg Universitet med henblik på at sikre fremtidig arbejdskraft.
Yderligere oplysninger
- Prodekan Egon Toft, Aalborg Universitet, tlf. 40 18 98 19
- Erhvervskonsulent Finn Allan Larsen, Aalborg Kommune, tlf. 99 31 15 43